Cine suntem
Ajuta-ne
Profile
Medicul tau
Sponsori
Noutati
Informatii utile

MEDICUL TAU

TOATE INFORMATIILE GASITE AICI PROVIN DIN DIFERITE SURSE PERTINENTE:

--Societatea de Scleroza Multipla din Romania (SSMR), -Scleroza in placi,boala adultului tanar-profesor. dr.P. MIHANCEA, -Federatia Internationala de Scleroza Multipla (traduceri) -Societatea de Scleroza Multipla din Marea Britanie (traduceri).

Nu urmati nici un tratament fara a colabora cu medicul specialist sau medicul de familie!!!

Ce este Scleroza multipla (SM)?

Scleroza multipla (SM) este o boala neurological invalidanta,cel mai frecvent diagnos- ticata la adultul tanar de varsta mijlocie,fiind a treia cauz a principala a invaliditatii in acest grup de varsta,dupa traumatism si artrita.SM este o stare demielinizanta inflamatorie.
Mielina este un invelis gras care izoleaza nervii, având un rol similar cu izolatia unui fir electric, permitând nervilor sa transmita impulsuri foarte rapid. Viteza si eficienta transmiterii acestor impulsuri nervoase stau la baza miscarilor line, rapide si coordonate fara un efort constient.
În SM pierderea mielinei (demielinizarea) este însotita de o incapacitate a nervilor de a transmite impulsuri electrice de la si spre creier, acest fapt producând diverse simptoame ale SM.
Locurile în care mielina a disparut (leziuni sau placi) apar ca zone întarite (cicatrici): în SM aceste cicatrici apar în perioade diferite, în zone diferite ale creierului si ale sirei spinarii – termenul de scleroza multipla însemnând literar “multe cicatrici”.
S-a constatat ca in SM sunt atinse de procesul distructiv inclusiv neuronul si axonul.
Distrugerea acestora s-ar datora unui proces inflamator autoimun cu implicatii imunogenetice,cauza declansarii acesteia necunoscadu-se inca.
Prin distugerea mielinei si axonului,apar deficite motorii cu tulburari de mers si spasticitate,tulburari de tremuraturi,tulburari sfincteriene,tulburari de dinamica sexuala,tulburari de deglutitie si oculomotricitate.Combinarea tuturor acestor simptoame duce la un handicap final foarte pronuntat.Cu toate progresele obtinute pana azi in ceea ce privesta demielinizarea si suferinta axonala,exista multe necunoscute cu privire la evolutia bolii si solutiile terapeutice cele mai adecvate.
Rezultatele cercetarilor ,din perioada asa-zisei ,,decada creierului’’(1991-2000),ofera premizele obtinerii unei terapii in perspective.Un sprijin valoros in introducerea noilor terapii reprezinta imageria prin RMN.
In intreaga lume bolnavii cu SM sunt considerti persoane cu dizabilitati deosebite,in evolutie, care trebuie sa beneficiezede tratament
toata viata

Ce este afectat?

Distrugerea mielinei (demielinizarea) apare initial în arii minime, la nivelul creierului si maduvei spinarii. Aceste arii de demielinizare sunt denumite placi (de aici, si numele de scleroza în placi): “semnul patologic distinctiv în SM . În centrul placii, vasele sanguine pot suferi un proces de inflamatie sub actiunea unui agent cauzal necunoscut. Celulele inflamatorii migreaza apoi în zona si continua procesul de demielinizare. Neuronii nu sunt în acest stadiu afectati dar nu pot transmite impulsurile nervoase în timpul procesului acut.
În cele din urma, demielinizarea face ca procesul de regenerare a tesuturilor sa se desfasoare cu încetinire si cu sechele. Pe masura ce procesul inflamator scade, neuronii sunt capabili din nou sa transmita impulsurile nervoase. În aceste conditii, fie demareaza mecanismele de regenerare, fie functia pierduta este preluata de alti neuroni. Astfel, de cele mai multe ori, conducerea impulsurilor nervoase este încetinita sau partiala, în special în stadiile avansate ale bolii, când pacientii ramân cu simptoame reziduale.
Tehnici de imagistica moderna, cum este rezonanta magnetica nucleara (RMN), demonstreaza ca de multe ori placile se dezvolta înainte ca pacientii sa acuze simptoame. Într-adevar, placile apar cu o frecventa de sapte ori mai mare decât simptoamele clinice


Ce determina aparitia SM?

Patogeneza SM este multifactoriala. Nimeni nu stie exact ce determina initierea procesului de demielinizare care induce simptoamele SM. Totusi, epidemiologia mondiala a SM a determinat neurologii sa suspecteze posibilitatea interactiunii factorilor genetici si de mediu. Se pare ca acesti factori determina initierea unui raspuns autoimun ce conduce
la distrugerea straturilor de mielina.

Cauza genetica?

Mai multe studii stiintifice sugereaza o cauzalitate genetica. În primul rând SM este rara printre populatiile orientale indiferent de locul unde traiesc.Astazi exista argumente solide in favoarea existentei factorului genetic de susceptibilitate in SM.Trebuie sa fie incontestabil,
factori legati de sex,intrucat sexul feminine este cel mai afectat de boala,raportul imbolnavirilor intre femei si barbate fiind de 2 la 1.
Independent de sex,riscul relative de SM al unui individ avand o ruda de gradul I atinsa de boala (SM) este de 20 la 50 de ori mai mare decat al populatiei generale.Studiile asupra gemenilor arata ca atingerea concomitenta este mai frecventa la monozigoti(20-35%) decat
la dizigoti(2-20%)Interventia factorului genetic ar fi in raport cu existenta unei predispozitii imunopatice ce defineste susceptibilitatea
la SM.Spre deosebire de alte boli eredi- are in care numai o gena este anormala,posibil in SM este nevoie ca mai multe gene sa fie afectate,pentru ca una dintre acestea sa declanseze boala.

Factori declansatori de mediu?

Este putin probabil ca un singur factor sa declanseze aparitia SM. Multi neurologi cred ca un factor declansator de mediu (de exemplu un virus, bacterie sau toxina) poate induce o reactie autoimuna împotriva stratului de mielina, dar numai în cazul persoanelor susceptibile genetic sau de alte cauze.

O afectiune autoimuna?

Recent a fost postulata ideea ca SM este o afectiune autoimuna ce presupune un deficit genetic care induce o apoptoza de catre celulele T autoreactive în Sistemul Nervos Central, totusi înca nu se cunoaste cauza exacta a afectiunii.

Scurt istoric.

In 1836 a fost descris in clinica neurologica primul caz cu substrat anatomo-morfologic de Scleroza Multipla de catre englezul Robert Craswell.
Cel care a folosit pentru prima data denumirea de ,,scleroza in placi’’ a fost Vulpian in 1866.
Meritul cel mai mare in descriere bolii ca si o mielita cu caracter ondulant a fost Charchot (1862),descriind simptoamele de baza a bolii ca:semen cerebeloase(tremor intentional,voce sacadata}semen vestibulare si semen piramidale.
In secolul XX cescetarile se amplifica.In Romania sunt numnerosi medici si cercetatori care s-au preocupat si se preocupa de diferitele domenii ale SM,amintim doar cativa : Maros(1968), Campeanu, Serban-(1973), Mircea (1981), Stamatoiu si Dumitru (1982) Popoviciu
(1987)Popa C.(1997)Pascu(1999)Bajenaru(2004).
Cu toate stradaniile numerosilor cercetatori din intreaga lume SM a ramas si in zilele noastre o boala cu o etiologie neelucidata.S-a observat ca repartizarea ei in lume depinde de latitudine.
Prevalenta(numarul de cazuri la 100.000 de locuitori)descreste in fiecare emisfera dinspre pol spre ecuator.
Kurtzke J.F. identifica trei zone pe glob.O zona de mare prevalenta -numita zona de mare risc,unde procentul de SM este mai mare de 60 la 100.000 de locuitori si se situieza la latitudinea de nord 40 grade si sud de 30 grade,zona cu prevalenta mijlocie,intre 5 si 60 la
100.000locuitori care cuprinde sudul Europei,regiunile mediteraniene,sudul Statelor Unite si nordul Australiei.Zonele subecuatoriale sunt ca prevalenta cea mai scazuta,adica mai mica de 5 la 100.000 de locuitori.In Europa nu sunt zone cu prevalenta joasa.
In Romania,situate intre 43grade-48grade latitudine nordica si 20grade-29grade longitudine vestica s-au remarcat trei zone in care SM are o frecventa ridicata: nord-vestulTransilvaniei,nor-dul Moldovei si sudul Olteniei intre 25-62 la 100.000 de locuitori..O pevalenta medie se gaseste in partea nordica a Olteniei<35 la 100.00 de locuitoriCele mai mici prevalente s gasesc in judetele din sudul tarii,de-a lungul Dunarii(5-9 la 100.00 locuitori)si judetele riveraneMarii Negre(3-9 la 100.000 locuitori).In judetul Hunedoara au fost identificati peste 140 de personae,(in municipiul DEVA peste 38).Conform tuturor cercetarilor facute Romania are zonele cele mai multe incadrabile in zone geografice cu prevalenta medie si cu prevalenta avand risc crescut al SM.Raportat la intreg teritoriul Romaniei prevalenta SM a fost de< 25 la 100.000 loc.

Care sunt simptoamele SM?

Demielinizarea determina o varietate de simptoame, în functie de localizarea placii la nivelul SNC. Nu toate persoanele cu SM dezvolta toate simptoamele enumerate mai jos, dar acestea pot fi:
•Vedere încetosata
•Oboseala
•Ataxie
•Parestezii ale membrelor inferioare
•Slabiciune la nivelul membrelor inferioare
•Probleme sexuale
•Tulburari ale memoriei si capacitatii de concentrare
•Probleme psihiatrice
•Dureri, incluzând nevralgia trigeminala
•Tulburari ale functiei vezicii urinare
•Greata, voma, ameteala
•Dificultati de vorbire
•Dificultati la înghitire
•Apoplexie
•Surditate
•Tulburari ale functiei intestinale/inconstienta
•Lipotimie

Cum este diagnosticata SM?

Nu exista o tehnica specifica de diagnostic pentru SM. Ca atare, pentru a stabili un diagnostic, neurologii recurg la tehnici combinate de investigatie – clinice si de laborator.
Rezultatele trebuie sa demonstreze aparitia leziunilor la momente de timp diferite, si care sa afecteze diferite parti ale SNC (“diseminate în timp si spatiu”).Diagnosticul SM este dificil. Aceasta se datoreaza faptului ca SM poate mima simptoamele altor afectiuni ale SNC,incluzând tumori cerebrale, sarcoidoza, infectii si afectiuni degenerative.
De asemenea, simptoamele pot fi nespecifice si ocazionale,in astfel de situatii,înainte de a fi sigur de diagnostic, neurologul trebuie sa astepte aparitia unui puseu secundar si aparitia unui alt set de simptoame care pot sugera diagnosticul respectiv.
Intervalul între doua atacuri este foarte imprevizibil în timp.
Pentru ca nu exista o tehnica certa de diagnostic a SM, neurologii utilizeaza rezultatele diferitelor tehnici de diagnostic pentru a sustine diagnosticul clinic cum ar fi:
•Aproximativ 90% din populatia cu SM prezinta anticorpi anormali în lichidul cefalorahidian;
•Aproximativ 65% din populatia cu SM prezinta celule inflamatorii în lichidul cefalorahidian.
Prin monitorizarea activitatii electrice cerebrale pot fi detectate leziuni ce nu determina aparitia de simptoame clinice.
RMN cerebrala si a maduvei spinarii poate evidentia o leziune la nivelul SNC.
In cele din urma,cu toate ca nu exista un test specific de diagnosticare a SM,un clinician experimentat poate stabili un diagnostic destul
de précis printr-o anamneza minutioasa si o examinare clinica foarte atenta,bazandu-se sip e datele paraclnice ca:rezonanta magnetica,
potentialele evocate si analiza LCR (lichid cefalorahidian)

Ce tipuri de SM exista?

Persoanele cu SM sunt adesea diferentiate în functie de cursul evolutiei bolii sau în functie de tipul si severitatea simptoamelor acuzate. În acord cu rezultatele unei evaluari internationale efectuate de neurologii implicati în tratamentul SM, au fost elaborate definitii standard pentru cele mai frecvente evolutii clinice ale persoanelor cu SM, permitând astfel o clasificare comuna a modului de evolutie a bolii:
SM recurent-recidivanta

SM primar-progresiva
SM secundar-progresiva
SM recurent-progresiva
SM benigna
SM maligna
SM recurent-recidivanta - persoanele cu aceasta forma prezinta pusee de evolutie recurenta, urmate de perioade de remisie completa, sau cu sechele si deficit rezidual pâna la recuperare.
Perioadele între puseele recurente sunt caracterizate printr-o absenta a progresiei bolii. Gradul de recuperare între atacuri este foarte variabil de la pacient la pacient, si de la un atac la altul, rezultând variate grade de invaliditate ale persoanelor cu forma de SM recurent-recidivanta.
Statisticile de prevalenta ale SM variaza de la un studiu la altul, depinzând de precizia definitiei formei de boala utilizata de investigatori. Un studiu efectuat de Weinshenker si colaboratorii sai au stabilit ca 66%-85% din populatia afectata de boala prezinta initial forma recurent recidivanta de evolutie a bolii.

SM primar progresiva

Persoanele cu SM forma primar progresiva, prezinta o progresie a bolii de la debutul acesteia, cu perioade ocazionale de agravare sau remisie. Elementul esential al acestei evolutii clinice a SM, îl reprezinta o stare aproape continua de agravare, cu fluctuatii minime, dar fara stari de recurenta distincte. Studii statistice de prevalenta ale acestei forme a SM variaza de la un caz la altul, în general fiind in jur de 10%1

SM secundar progresiva

Aceasta forma de SM apare la persoanele cu forma recurent recidivanta de SM, când intervine o progresie gradata a invaliditatii, cu sau fara recurente ocazionale, remisii minore, si platou. Weinshenker si colaboratorii sai au determinat ca 41% din persoanele cu SM - forma recurent recidivanta, dezvolta în 6 pâna la 8 ani de la debut forma secundar progresiva, si 58% în 11 pâna la 15 ani.

SM recurent progresiva

Aceasta forma clinica este relativ rara, fiind caracterizata de la debut printr-o evolutie progresiva cu etape recurente acute clare, cu sau fara recuperare completa, perioadele.Între fazele recurente fiind caracterizate printr-o progresie continua.

SM benigna

SM benigna caracterizeaza pacientul care pastreaza complet functiile neurologice la 15 ani de la debutul bolii. Între 15% si 20% din persoanele cu SM prezinta aceasta forma.
Diagnosticul poate fi pus retrospectiv.

SM maligna

Aceasta forma de SM este descrisa ca o afectiune cu o evolutie clinica rapid progresiva, evoluând spre o invaliditate semnificativa multipla neurologica, sau moarte, la un interval relativ rapid de la debutul bolii.

Care este prognosticul?

Evolutia SM este extrem de variabila si de imprevizibila. În ciuda tuturor studiilor, înca nu este posibil sa se prevada prognosticul unui pacient în momentul diagnosticului. Cu toate acestea au fost indentificati anumiti factori cu ajutorul carora se poate aprecia evolutia
clinica a bolii. De exemplu, o lunga perioada de remisie de la debut, si aparitia initiala a simptoamelor senzoriale, indica o evolutie mai favorabila.
Majoritatea populatiei are o impresie negativa despre SM, iar persoanele cu SM si familiile lor, de regula cred ca aceasta boala evolueaza întotdeauna spre o invaliditate severa.
SM nu este fatala, cu toate ca unele persoane cu invaliditate severa pot dezvolta infectii grave care le pot pune viata în pericol.
Persoanele cu SM pot avea o viata relativ normala daca se acomodeaza.

Exista un tratament pentru SM?

Destul de des vad la tlevizor sau citesc din ziare despre o noua metoda de vindecare a SM.Exista însa un tratament care sa ma poata ajuta?
Pâna în prezent nu exista o metoda de vindecare a SM, dar exista tratamente eficiente pentru multe din aspectele bolii.
Tratamentul consacrat în cazul intensificarilor acute ale bolii este administrarea de steroizi care au un efect antiinflamator puternic. Steroizii reduc inflamatiile în zonele cu demielinizare permitând revenirea rapida a functiilor normale si reducând durata puseului
Tipul cel mai popular de steroizi este methyl-prednisolone care este administrat intravenos în doze mari pe durata a 3-5 zile, fiind urmat de doze orale mai mici de prednison pe durata a 1-2 saptamâni. Se presupune ca administrarea de steroizi nu are efecte asupra derularii bolii pe termen lung.
Simptoamele
•Oboseala
•Spasticitatea
•Probleme cu vezica urinara
•Tremur
-Depresia
pot fi ameliorate folosind o medicatie, o terapie corespunzatoare.
Neurologul dumneavoastra este în masura sa va recomande si sa instituie o metoda terapeutica pentru majoritatea simptoamelor SM.

Schimbarea cursului bolii:

Este aprobata folosirea în SM a unui numar de medicamente noi care au efect asupra frecventei si severitatii puseurlior si asupra numarului de leziuni care apar la RMN (Rezonanta Magnertica Nucleara). Efectul acestora asupra evolutiei invaliditatii este neclar.
Interferon Beta
În momentul actual interferon beta are efect numai în SM cu puseuri. În prezent se fac teste clinice pentru evidentierea efectelor în SM progresiva. Interferon beta este disponibil în mai multe tipuri:
-interferon beta 1b (numele produsului: Betaseron, Betaferon) [compania farmaceutica: Schering AG în Europa]
-interferon beta 1a (numele produsului: Avonex) [compania farmaceutica: Biogen]
-interferon beta1a (numele produsului: Rebif) [compania farmaceutica: Ares Serono]
Rezultatele pe termen lung au fost publicate pentru Betaseron si Avonex, Betaseron-ul primind autorizarea pentru folosinta în SUA, Canada, Australia, Marea Britanie si multe tari europene; Avonex a primit autorizatie în SUA si Europa. Rebif este înca în faza de teste clinice dar este disponibil în Elvetia, Marea Britanie, Canada, Australia si în tarile membre ale Uniunii Europene.
Betaseron este disponibil ca medicament prescris în farmaciile din SUA de peste doi ani, fiind utilizat de peste20.000 de persoane cu SM.
Efecte secundare ale Betaseronului:
Cele mai efecte comune secundare ale Betaseronului sunt:
• reactii în zona injectarii; acestea pot fi limitate prin adoptarea unui protocol de injectare potrivit, prin rotatia punctelor de injectare si prin masarea acestor puncte.
• sindromul gripei care include febra, frisoane si dureri musculare: acest simptom este auto-limitat, disparând în termen de trei luni. Administrarea injectiilor seara si combinarea acestora cu tablete de paracetamol, aspirina sau ibuprofen va minimiza aceast efect secundar
• depresia a fost un efect secundar care a aparut în perioada de teste clinice, când câteva persoane au încercat si chiar s-au sinucis. Este prin urmare foarte importanta supravegherea medicala atenta în perioada tratamentului.
Copolymer 1 (numele produsului:Copaxone)[compania farmaceutica Teva: Pharmaceuticals]
Rezultatele testelor clinice cu Copaxone au fost publicate si s-a constatat o reducere în rata puseurilor. Copaxone este disponibil de câtiva ani în Israel.
Mod de administrare:
-Betaseron si Rebif sunt auto-administrate prin injectii sub-cutanate în fiecare a doua zi.
-Avonex este administrat intramuscular o data pe saptamâna
-Copaxone este auto-administrat zilnic prin injectii sub-cutanate.
Din nefericire la noi in tara numarul persoanelor care beneficiaza de aceste medicamente,inclus in Programul National este limitat fiind
foarte scump(peste 1000 euro/luna)

Spasmul si Rigiditatea in SM

Spasmul si rigiditatea (numite colectiv spasticitatea) fac parte din seria de simptome des intalnite in SM, la aproximativ trei sferturi de oameni bolnavi de SM.
Spasticitatea afecteaza multe aspecte ale vietii de zi cu zi. De exemplu, poate afecta mersul, statul in scaun sau rotirea in pat. Poate afecta dorinta sexuala comfortul si dispozitia in general. Variaza de la un episod la altul, de la o zi la alta, de la o ora la alta.
Ce este spasticitatea?
Pentru a se misca in mod natural,o grupa de muschi se relaxeaza in timp ce alta se contracta. Spasticitatea apare atunci cand mai multe grupe de muschi se contracta in acelasi timp, cauzand rigiditate si spasme. Spasticitatea provoaca o serie de simptome, care sunt de necontrolat , uneori jenante si dureroase.
Rigiditatea
• uneia din membre este un caz frecvent si poate ingreuna activitatile obisnuite, in special miscarile mai delicate ale mainii sau ale degetelor.
• daca muschii picioarelor sunt afectati atunci mersul este mult ingreunat
• ca un aspect pozitiv unii oameni considera ca rigiditatea compenseaza slabiciunea muschilor si face ca statul in picoare si mersul sa fie mai usoare
• in ciuda membrelor intepenite este posibil ca muschii sa fie foarte slabiti
Spasme
Aceste contractii incontrolabile ale muschilor sunt intr-adevar foarte dureroase. Pot fi o problema destul de grava in timpul noptii si uneori sunt destul de puternice incat va puteti trezi aruncandu-l pe partenerul dvs din pat.
Membrele zvacnesc sau se arcuiesc in mod violent, de asemenea si spinarea se arcuieste in mod spasmodic atat in scaun sau pat. Rezultatul acestor spasme este senzatia de oboseala.
Durerea
• este deseori asociata cu spasticitatea dar nu intotdeauna. Daca apare este deseori asociata cu spasme, muschi rigizi din cauza unei pozitii incorecte a corpului in timpul zilei sau somnului.
Controlul Spasticitatii
• implica combinarea unor medicamente, a fizioterapiei, a terapiilor alternative si evitarea factorilor cauzatori de simptome.
• implica de asemenea mai multi oameni si mai mult timp
• medicamentele luate simplu sau in combinatii implica de asemenea mai multe incercari pana la gasirea dozei potrivite si chiar a medicamentului bun
Factori cauzatori de spasticitate
• infectii, constipatie, vezica plina, dureri, vanatai, urticarie, iritatii ale pieli, schimbari de umiditate sau temperatura, haine stramte , tusea si stranuturile.
Puteti primi sfaturi si ajutor in controlarea acestor factori de la centrul SM, de la doctorul de familie, neurolog sau medicul terapeut.

Tratamentul medicamentos

Baclofen – cel mai des folosit medicament in tratatrea spasticitatii. Este un relaxant pentru muschii care actioneaza asupra sistemului nervos central. Baclofen se foloseste in doze mici la inceput, dupa care se mareste doza treptat pana se gaseste cea mai eficienta doza. Efectele secundare includ: slabiciune, somnolenta, ameteala.
• Baclofen lichid - folosit in cazurile de spasticitate grava poate fi direct pompat automat in lichidul spinal care inconjoara nervul spinal. Deoarece medicamentul poate directionat doar inspre partea corpului in care
sunt probleme si paote fi administrat continuu, se pot administra doze mai mici si elimina astfel efectele secundare.
Tizanidine – Actioneaza asupra sistemului nervos central si trebuie introdus incet pentru evitarea efectelor secundare. Se spune ca Tizanidin – ul nu cauzeaza slabirea muschilor in asa mare masura ca si Baclofenul, dar acest lucru variaza de la o persoana la alta. Efectele secundare includ probleme ale ficatului, de aceea sunt recomandate testele sanguine dese.
• Diazepam – folosit singur sau in combinatie cu alte medicamente . Poate fi utilizat inainte de a adormi, mai ales daca spasmele apar in timpul noptii. Efectele secundare includ: somnolenta si ameteala.
Dantrolene – deseori folosit atunci cand alte medicamente nu se dovedesc eficiente in controlul spasticitatii. Actioneaza direct asupra muschilor scazand capacitatea lor de a se contracta. Efectele secundare pot include afectiuni ale ficatului si anormalitati in concentrarea sangelui, de aceea e bine sa va monitorizati sanatatea daca il luati pe perioada mai indelungata.
• Botulinum toxin – Injectat direct in muschiul rigid, a fost folosit de ani de zile in reducerea tensiunii musculare si tratarea spasticitatii locale. Efecte secundare: slabirea muschilor.
• Injectii cu fenol sau alcool – Ocazional folosite pentru stoparea cauzelor nervoase ce afecteaza muschii. Un profesionist poate injecta fenol direct in lichidul spinal.

Tratamente alternative

•Fizioterapia: intareste , relaxeaza si intinde muschii in asa fel incat se imbunatateste mobilitatea incheieturilor si circulatia.
Un fizioterapeut va poate compune un set de exercitii adaptat situatiei si practicabil acasa.
•Hidroterapia: relaxeaza membrele corpului,
•Crioterapia: (amplasarea unor pungi cu gheata in zonele afectate)
•Tehnicile meditative si masajul: sunt surse de relaxare de asemenea.
De multe ori discutand cu un terapeut, acesta va poate sugera solutii pentru a va descurca mai bine in activitatile zilnice fara a declansa factorii cauzatori de spasticitate.

Reabilitare si management
Desi se poate ca recuperarea unei func?ii sa nu fie completa, toate persoanele cu SM ar fi bine sa încerce sa-si optimizeze conditia fizica, mentala si sociala. Dupa un puseu, poate exista necesitatea unei recuperari întaritoare. În timpul perioadelor când boala este inactiva persoanele cu SM ar trebui sa participe în programele de terapie de întretinere pentru a obtine oi a-si men?ine o conditie fizica optima.

  • exista o varietate de tratamente conventionale pentru persoanele care sufera de SM.Acestea includ:fiziokinetoterapia- pentru maximizarea abilitatii functiei musculare,întinderi, exerci?ii de coordonare, exercitii de antrenare a vorbirii si a înghitirii.Prin exercitii adecvate se poate de asemenea reduce oboseala cronica.Pot fi de asemenea incluse un tratament medicamentos, o nutri?ie adecvata si sedinte de consiliere. În urma unui puseu poate exista nevoia producerii unor schimbari în stilul de viata social si ocupational.
  • terapie ocupationala-asista persoanele care sufera de SM in rezolvarea problemelor practice de fiecare zi,precum cele legate de ingrijirea personala,munca,timp liber,ingrijirea copiululi,etc.
  • consiliere-deoarece starea de depresie este mai grava in cazul persoanelor cu SM decat in randul populatiei in general,persoanele cu SM si familiile lor au nevoie de sprijin emotional.Consilierea presupune atat abilitati profesionale,cat si cunostinte de baza in SM.
  • incontinenta urinara-disfunctionalitatea vezicii urinare este o problema curenta in SM.Prin tehnici precum:exersarea vezicii urunare, folosirea unui cateter sau a unor medicamente se poate corecta aceasta problema.Se pot folosi de asemeneatampoane de vata sau alte materiale ajutatoare.

Exista terapii complementare,folosite de multe persoane afectate de SM pentru alinarea unor simptome.Aceste terapii includ masajul,meditatia,acupunctura,homeopatia si yoga.Fiecare persoana in parte poate decide care terapie ii este benefica.Este indicata consultarea unui medic neurolog.La persoanele afectate de SM este foarte important,o abordare ,,spiritulala''mai degraba decat ca o colectie de simptoame care necesita un tratament.

O persoana care sufera de SM nu poate fi vindecata,dar reabilitarea este posibila.

  • Este esentiala coordonarea eforturilor persoanelor care asigura asistenta medicala si sociala pentru o abordare multitidisciplinara. Este foarte important implicarea persoanelor care sufera de SM in deciziile legate de manegementul bolii.Ele sunt cele care cunosc cel mai bine ce li se potriveste si pot identifica nevoile lor cele mai stringente.

Informatiile precise cu privire la SM sunt foarte importante deoarece exista foarte multe prejudecati legate de aceasta boala.Toti cei care sufera de SM au nevoie de informatii,dar in timp ce unii cauta sa stie cat mai multe lucruri posibile,altii prefera sa stie cat mai putin. Persoanele care asigura asistenta medicala si sociala,trebuie sa poata oferi informatiile solicitate sau sa indrume persoana respectiva spre surse accesibile in momentul solicitat si cat mai pertinente.

Cine poate fi afectat de SM?

Incidenta SM în rândul femeilor este mai ridicata decât la barbati cu aproximativ 50% (adica în proportie de 3 femei la fiecare 2 barbati). Scleroza multipla este o boala a adultului tânar, vârsta generala a începuturilor manifestarilor fiind între 18-35 de ani, dar aceasta plaja este mult mai larga de la 10 la 59 de ani. Odata cu aparitia tehnicilor de diagnosticare specializate, cum ar fi scanner-ul cu Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), exista cazuri de SM diagnosticate chiar din copilarie nu doar din adolescenta, astfel încât limita inferioara de vârsta de 15 ani exprimata în textele de specialitate nu trebuie sa fie vazuta ca o limita fixa în ceea ce priveste diagnosticarea bolii.
Scleroza multipla nu este contagioasa, prietenii si familia dumneavostra nefiind în pericol. Scleroza multipla nu este o boala ereditara desi exista predispozitie genetica, ceea ce explica frecventa mai ridicata în familiile în care boala este deja existenta. Riscul marit în rândul copiilor si semenilor persoanelor cu SM poate fi o consecinta a mediului similar si al unei predispozitii comune pentru boala. Este important sa se faca estimari în legatura cu cei care sunt cei mai expusi precum si zonele geografice cu incidenta cea mai mare.
Din harta raspândirii SM se deduce faptul ca SM este o boala a climatului temperat si nu în special una a climatului tropical (incidenta SM creste pe masura indepartarii de ecuator). În Europa de Nord, în special în Scandinavia si în Scotia exista o incidenta mai mare a bolii, ceea ce reflecta o predispozitie a populatiei pentru SM.
Migratia la anumite vârste poate afecta riscul aparitiei bolii. Astfel un copil care vine dintr-o zona ecuatoariala într-una temperata se expune factorului de risc din zona în care s-a mutat. Migrarea unui adolescent (sau a unei persoane mature) pastreaza factorul de risc al zonei din care acesta este originar.

Cum sa-mi informez familia,prietenii si angajatorii?

Decizia de a spune altor persoane ca suferiti de SM este una persoanala. Pentru multe dintre persoanele cu SM boala nu are manifestari evidente, permetind o alegere in ceea ce priveste divulgarea diagnosticului. Daca aveti nevoie de asistenta specializata fie zilnic, fie ocazional este recomandabil sa le spuneti celor apropiati ca suferiti de SM.
Decizia dumneavoastra depinde si de relatiile cu ceilalti si de cum credeti ca acestia vor reactiona la aflarea vestii. Iata cateva sfaturi bazate pe experientele personale ale mai multor persoane cu SM. Daca dumneavoastra suferiti de SM si va ganditi sa impartasiti aceasta altor persoane, trebuie sa adaptati ceea ce urmeaza la situatia dumneavoastra persoanala inainte de a lua o decizie.
Familia
Cand aflati pentru prima data ca suferiti de SM va va fi usor sa discutati aceasta probleme cu familia. Faptul de a putea vorbi despre aceasta reprezinta o usurare pentru multi oameni. Inainte de a discuta diagnosticarea cu familia dumneavoastra trebuie sa va ganditi la felul in care vor reactiona. Membrii familiei sunt in general gata sa va ajute.
Totusi se poate sa se intristeze la aflarea vesti, mai ales daca acestia nu stiu nimic despre SM. Pentru a fi mai siguri ca oamenii inteleg ce inseamna SM exista pliante informationale care sa va ajute sa vorbiti despre boala si despre cum va afecteaza. Puteti sa luati decizia de anu spune nimic familiei sau sa va informati doar cativa cunoscuti daca credeti ca acest fapt ar fi in detrimental relatiilor dumneavoastra sau ca ar putea duce la o dezvaluire nedorita a bolii dumneavoastra.
Informarea copiilor mici
Probabil ca pentru copii mici nu este potrivita o instiintare despre SM pe ton official, dar este important sa li se raspunda la intrebarile lor eventuale. Copii simt in mod instinctiv ca ceva nu este in regula si ca sunteti ingrijorat. Dumneavoastra trebuie sa fiti constient de acest fapt si sa intelegeti ca poate avea impact asupra comportamentului lor.
Adevarul nu este nici pe departe atat de infricosator pe cat se tem ei. Un numar de societati pentru SM au pliante speciale pentru copiii care va vor putea fi de folos.
Informarea copiilor mari
Copii mari si adolescentii trebuie sa fie informati dar este nevoie de o abordare mai atenta a problemei. Acestia sunt foarte ingrijorati desi la suprafata pot parea calmi sau chiar indiferenti. Aceasta anxietate poate fi inlaturata cu ajutorul informatiilor. Ingrijorarile lor trebuie sa fie abordate pe masura ce apar si copii trebuie sa fie constienti de faptul ca sunteti gata sa discutati de problemele care apar pe parcurs. In aceasta directie va poate fi de folos literatura de specialitate de la centrul de informare national.
Adolescentii simt ca trebuie sa fie tratati ca niste adulti, iar daca nu li se permite sa joace un rol important in probelemele de familie exista posibilitatea ca ei sa se simta jigniti si nemultumiti, si prin urmare sa se comporte intr-un mod neplacut. Daca cooperarera lor este incurajata ei vor actiona intr-un mod surprinzator de matur si pot constitui un punct de sprijin pentru pacient. Neimpartasirea problemei cu ei nu ii va scuti de anxietati.
Informarea parintilor
Informarea parintilor poate fi dificila la randul ei. Pentru parinti este forte grau de acceptat diagnosticarea copilului lor si este prin urmare important sa fiti atenti la sentimentele si nevoile lor. Mamele, spre exemplu, vor fi foarte protective si multi parinti vor considera ca ei sunt de vina.
Cand unul dintre copii sau un adolescent sufera de SM
Parintii unui copil sau al unui adolescent au o responsabilitate foarte mare asupra a ceea ce ii spun acestuia despre boala si asupra volumului de informatii si de responsabilitatile transmise copilului. Multi dintre tinerii cu SM sunt afectati in mica masura la inceput, dar evita contactul cu publicul pentru a se menaja pe ei insisi si pe tanar, desi vor mai trece multi ani pana cand efectele bolii vor fi evidente. In aceasta perioada ei spera ca copilul lor sa se maturizeze, sa urmeze cursurile unei scoli, sa-si construiasca o cariera si sa-si faca relatii.
In consiliere recomandarile pornesc de la premisa ca persoanele diagnosticate cu SM sunt adulti dar exista, desi nu in mod regulat, copii mari si adolescenti care sufera de aceasta boala. Ideea de prezentare pe larg a aspectelor bolii este pusa sub semnul intrebarii cand se face referire la acest sector din populatia bolnava.
In cazul copiilor sub 15 ani care sufera de simptome si de handicapuri minore exista o opinie conform careia nu ar trebui dezvaluite adevarata natura si prognosticul bolii. Este evident ca copilul va simti ca ceva nu este in regula, ca aceasta manifestare este temporara dar si ca uneori are nevoie de asistenta medicala, dar parintii sunt responsabili de gradul de implicare a persoanalului medical in timp ce copilul duce o viata “normala”.
In cazul adolescentilor (peste 15 ani), acestia sunt suficienti de maturi ca sa se implice in realitatile bolii si in deciziile parintilor asupra tratamentului si educatiei. Totusi este important sa ne amintim ca toti adolescentii sunt labile din punct de vedere emotional si ca au imagini despre sine foarte fragile, SM fiind inca o povara pentru ei.
Angajatorul
Decizia de a spune sau nu angajatorului poate avea un impact direct asupra muncii dumneavoastra. Poate facilita un ajutor suplimentar sau din contra, sa va afecteze serios cariera. Cerintele legale in ceea ce priveste destainuirea variaza de la tara la tara si pot fi obtinute de la Societatea de SM din Romania.
Federatia Internationala de SM este constienta de faptul ca angajatorii nu inteleg in intregime SM si pot reactiona intr-un mod gresit din cauza necunoasterii.
Iata cateva dintre avantajele si dezavantajele informarii angajatorului:
Avantajele informarii:
1. Expunerea diagnosticului va poate calma. Multe din persoanele cu SM sustin ca “ascunderea diagnosticului este mai obositoare decat expunerea lui”. Expunerea poate inlesni discutiile ulterioare cu privire la eventualele modificari necesare lucului in care lucrati, cand o va cere situatia.
2. Avand situatia clarificata, veti intelege mai bine recatiile celorlalti la faptul ca suferiti de SM, dar si cum veti fi perceput si tratat de colegii de serviciu. Va veti putea comporta mai onest cu ceilalti.
3. Nu va mai trebui sa va faceti griji asupra faptului ca un coleg sau un fost angajator vor dezvalui faptul ca aveti un handicap.
4. Veti fi relaxat inaintea unui examen medical pentru ca stiti ca angajatorul, compania de asigurari si alte organizatii sunt la current cu faptul ca suferiti de SM
5. Dupa cum i-ati spus angajatorului ca suferiti de SM va va fi mai usor sa explicati lui si colegilor dumneavoastra adevaratele aspecte ale bolii. De asemenea aceasta va va permite ca pe viitor sa puteti discuta cu angajatorul eventualele schimbari ce pot aparea in cazul dumneavoastra.
Dezavantajele informarii:
1. Frica de discriminare pe motiv ca suferiti de SM, de exemplu lipsa promovarii si participari la stagii de pregatire
2. Frica de reactia colegilor si a celorlalti
3. Frica legata de pirderea locului de munca sau de a nu primi unul (mai ales daca asta vi s-a intamplat si inainte)
4. Frica de invinuire a handicapului in cazul in care ceva nu merge cum ar trebui la locul dumneavoastra de munca
Ce le spun oamenilor despre viata cu SM
Inainte de a le spune oamenilor ca aveti SM trebuie sa va ganditi ce au nevoie sa stie.
Multe persoane nu au intrat in contact cu SM sau pe de alta parte, cunosc pe cineva care sufera de SM, cu manifestari total diferite de ale dumneavoastra. Comunitatea dumneavostra include persoane cu care sunteti foarte apropiate si persoane pe care le cunoasteti ocazional. Rudele, prietenii si angajatorul dumneavoastra vor dori sa stie care este problema dumneavoastra mai ales daca aveti simptome vizibile. De asemenea doresc sa stie ce pot sa faca pentru a va ajuta. Daca sunteti onest cu cei apropiati si ii faceti sa inteleaga ca veti apela la ajutorul lor cand va fi nevoie, le veti domoli grijile si veti putea sa va bazati pe ei in viitor.
Puteti incepe printr-o explicatie simpla a SM si cum va afecteaza snatatea in momentul respective pentru a-I face constienti de sprijinul de care aveti nevoie fara sa ii lasati sa creada ca SM este mai grava decat in realitate. Pentru a va simti increzator in darea de informatii si detalii despre boala este bine sa aveti o descriere standardizata pe
care sa o folositi. Exista unele aspecte generale care trebuie combatute – pentru multe persoane exista stereotipuri legate de SM (de exemplu ca oricine sufera de SM ajunge in scaun cu rotile) sau neintelegeri (Sm este contagioasa). Societatile de SM au pliante si brosuri care va vor ajuta. Puteti spune, daca doriti si cunostintelor ocazionale daca in cursul conversatiei se aminteste acest subiect. In aceste situatii nu este nevoie de explicatii oficial

Care este cauza aparitiei SM?

Cauza SM nu este cunoscuta pâna în prezent, dar mii de cercetatori din toata lumea pun una lânga alta piesele acestui joc de puzzle complicat.
Distrugerea învelisului de mielina în SM poate fi o reactie anormala a sistemului imunitar, care în mod normal apara organismul de microorganisme (bacterii si virusi). Multe din caracteristicile SM sugereaza ca aceasta ar fi o boala “autoimuna” în urma careia corpul îsi ataca propriile celule si tesuturi, în cazul SM fiind vorba de mielina. Cercetatorii nu stiu care este motivul pentru care sistemul imunitar ataca mielina, dar se crede ca este o combinatie de cauze. Exista o teorie conform careia un virus aflat în stare latenta în corpul uman joaca un rol determinant în dezvoltarea bolii si poate deregla sistemul imunitar sau sa provoace în mod indirect procesul auto-imun.
S-au facut numeroase cercetari pentru identificarea virusului SM. Dar se pare ca nu exista un virus SM ci un virus comun, ca cel al pojarului sau al herpesului, care activeaza SM. În urma unei activari în sânge se produc globule albe (limfocite) care patrund în creier si distrugând sistemul acestuia de aparare. Odata patrunse în interiorul creierului aceste celule activeaza alte elemente ale sistemului imunitar într-un mod în care acestea încep sa atace si sa distruga invelisul de mielina.
Cel mai discutat factor exogen care ar influienta SM este factorul nutritional.Pe baza corelatiilor geografice s-a sugerat ca o alimentatie bogata in grasimi animale ar fi asociata cu o prevalenta ridicata a SM.Au fost evocaterezultatele cercetarilor asupra variatiilor ca-
litative a acizilor grasi ai tesutului cerebral si ai mielinei,in functie de alimentatie.
O alimentatie bogata in acizi grasi,polinesaturati si vitamina D ar putea explica prevalenrtascazuta a SM la pescarii norvegieni.Acest ansamblu dse fapte a parut destul de coerent pentru a justifica studiul eficacitatii regimurilor bogate in acizi grasi nesaturati in SM.
Din alimentatie,acidul linoleic,care este un acid gras esential se presupune ca ar juca un rol important.Prin desaturare el se transforma in acid arahidonic,care este incorporate in membrane celulara.Din acidul arahidonic deriva prin diferite reactii prosta-
Glandinele,care joaca un rol modulator asupra sinapselor,fiind una dintre modalitatea de influientare a sistemului imunitar de catre sistemul nervos central.
Incidenta mai ridicata a SM intr-o anumita zona si mai scazuta in alta,este pusa de catre unii cercetatori pe seama unui aport mai ridicat rspectiv mai deficitar al alimentatiei in acizi grasi polinesaturtati.Astfel se sustine ca o dieta mai saraca in grasimi(deci in acizi
grasi saturati)si mai bogata in uleiuri(acizi grasi polinesaturati)duce la o ameliorare a SM.
Cercetatorii sustin ca o alimentatie bogata in grasimi mareste rigiditatea membrane-lor celulare,asfel celula este mai usor atacata de noxe diferite.O dieta bogata in uleiuri reduce aceasta rigiditate membranala.In lipsa uleiurilor(acizilor grasi polisaturati) di alimentatie mielina sintetizata in organism este mai usor atacata de noxe.Deasemenea,eliminarea acizilor grasi nesaturati di structura mielinei o fce mai vulnerabila la atacul imun.
Factorul genetic are un rol important in aparitia SM.Implicarea acestui factor in aparitia bolii se poate demonstra prin urmatoarele:riscul de a face SM la rudele de gradul I ale pacientilor cu SM,este de 20 de ori mai marefata de populatia generala;la pacientii cu SM s-a depistat un procent de 10-20% care au bolnav un alt membru de familie;20-30% dintre gemenii monozigoti dezvolta boala simultan;iargemenii dizigoti fac boala simultan doar in procent de 2 %.
In ceia ce priveste diferentele de sex si varsta,toate studiiledemonstreaza o preponderentaa bolii la femei mai mare decat la barbati.
Riscul de SM este de doua ori mai mare la femei,mai ales la grupa de varsta sub 40 de ani,dupa aceiatendintafiind de egalizare a raportului.

Ce se va întâmpla cu mine ?

Prezicerea cu exactitate a cursului bolii pentru fiecare individ este de domenilu imposibilului, în schimb primii cinci ani de activitate a bolii dau o vedere de ansamblu asupra evolutiei ulterioare.Aceasta estimare se face pe baza evolutiei bolii ( adica cu pusee sau progresiva) . Gradul de invaliditate atins dupa 5 si 10 ani este un indicator important în estimarea cursului bolii în viitor. Cu toate acestea pot interveni un numar mare de variabile:
• Un mare numar de persoane cu SM (aprox. 45%) nu sunt afectate puternic de SM si duc o viata normala.
• Exista un segment al populatiei (40%) la care boala devine progresiva dupa un numar de ani în care a fost cu pusee.
• Vârsta la care apare boala si genul persoanei pot fi de asemenea indicatori asupra cursului bolii. Unele cercetari au aratat ca aparitia la o vârsta mai mica (sub 16 ani) implica un prognostic favorabil.Trebuie însa mentionat faptul ca un adult tânar care traieste cu SM timp de 20-30 de ani poate avea ca rezultat un grad ridicat de invaliditate , chiar daca evolutia pâna în acest punct a fost lent iar în primii 10-15 ani acesta a fost putin afectat. Alte cercetari au aratat ca un început târziu (peste 55 ani) în rândul barbatilor indica un aspect progresiv al bolii.
Metodele de tratament pentru SM trebuie sa fie încurajate în cazul noilor diagnosticati. Medicamentele care contin Interferon beta sunt recomandabile pentru cei care au SM cu pusee. Interferonul beta are ca efect încetinirea procesului de invaliditate precum si reducerea intensitatii si frecventei puseelor. Pâna în prezent nu se stie daca interferonul beta are vreo influenta în SM progresiva primara. Cercetarea pe scara larga pentru gasirea unui tratament care sa modifice cursul bolii ( chiar daca nu o vindeca în totalitate ) permite o viziune optimista asupra viitorului.
Este bine de mentionat ca multe personae cu SM îsi traiesc viata având un handicap ( precum oboseala , schiopatarea, probleme cu vezica urinara). Cel putin 15% din persoanele cu SM vor fi afectate în mod serios de un anumit grad de dizabilitate( fiind nevoiti sa foloseasca un scaun cu rotile în permanenta). Durata de viata a persoanelor cu SM este aproape de media generala.

Viata cu scleroza multipla-
Concentrati-va asupra partilor pozitive.Profitati de aspectele bune ale vietii cu SM

A avea Sm inseamna sa duci o viata plina de nesiguranta si sa fii nevoit sa te adaptezi unor situatii neprevazute. Si cu toate acestea exista multe aspecte ale vietii care nu trebuiesc desconsiderate: prieteniile, munca, copiii si alte placeri marunte din viata. Avand o atitudine pozitiva, puteti sa duceti viata pe cre vi-o doriti.
Puteti fi realisti dar fara sa fiti pesimisti. Potentialele implicatii ale acestei bolitrebuiesc bine gandite si trebuie sa luati decizii importante despre cum vreti sa va traiti viata acum si in viitor.
S-ar putea sa vreti sa faceti alegeri in privinta relatiilor, in privinta locului de munca, a felului in care vreti sa va consumati energia si banii. S-ar putea sa va reconsiderati atitudinea fata de oamenii cu handicap, fata de ceea ce este de comun accord considerat normal, fata de figura stereotipa a barbatului si femeii.
Reactia in fata SM
E normal sa aveti socuri, sa simtiti frica,durere si manie atunci cand vi se spune ca aveti SM. Socul datorat faptului ca aveti o boala incurabila, frica de ceea ce vi se poate intampla, durere din cauza pierderii unor aptitudini; manie pentru ca nu exista nici o solutie de vindecare.
A nega faptul ca aveti SM este o parte fireasca prin care se manifesta propriul mecanism de aparare, in special daca simptomele sunt slab vizibile si sunteti in remisie. Aceste reactii pot duce la tristete si chiar depresii acompaniate de tulburari ale somnului, ale poftei de mancare; insotite de sentimente de neputiinta si lipsa de speranta – toate acestea datorita faptului ca va scade increderea in voi insiva, va pierdeti respectful de sine, vi se schimba perceptia asupra propriei persoane, va este frica sa nu fiti respinsi si vi se naruie planurile de o viata.
Nu fiecare persoana care este diagnosticata cu SM are aceste reactii. Dar daca cumva vi se intampla sa va confruntati cu aceste senzatii, apelati la un psihoterapeut. Ar fi de folos sa vorbiti si cu alti oameni cu SM. Fiti convinsi ca aceste ganduri negre pot fi depasite si exista o lumina la capatul tunelului.
Abordati totul cu o atitudine pozitiva
Schimband felul in care ganditi, acceptand SM, acceptandu-va pe voi insiva si perseverand in relatiile apropiate cu ceilalti oameni – puteti reusi in lupta cu SM. Altfel exista riscul de a deveni tristi, maniosi, suparati, deprimati, retrasi si chiar ranchiunosi.
Acceptarea diagnosticului SM
Acceptarea SM poate fi un process extrem de solicitant, implicand o mare parte din maturizarea si dezvoltarea personala ca individ. Primul lucru care trebuie acceptat este faptul ca aveti SM. Daca simptomele sunt evidente, urmatorul pas este sa spuneti altora. Ultimul pas este acela de a va schimba modul de viata si mediul pentru a va ajuta pe voi insiva.
Sa aveti o parere buna despre propria persoana
Respectul de sine inseamna a te pretui si a crede ca meriti sa fi fericit – indifferent de conditia ta fizica. Inseamna ca stii clar cine esti, iti cunosti bine posibilitatile, si ai o parere buna despre viata si lume. Ai nevoie de respectul de sine pentru a mentine un echilibru mental sanatos. Fara acest lucru nu se pot face multe in viata.
Sfaturi care te pot ajuta sa accepti SM
• traieste in prezent si nu-ti fa griji in legatura cu viitorul, nu te mai gandi la trecut
• profita de fiecare zi si bucura-te de fiecare moment
• gaseste metode de relaxare a mintii, meditatia sau yoga ajuta mult.
• Incearca sa vezi viata cu Sm ca un nou inceput, nu ca un sfarsit a ceva ce a fost mai bun

Cum poti sa-ti intaresti interesul de sine?
• Pretuieste-te pe tine insuti
• Comporta-te bine cu tine insuti
• Nu-ti fa autocritica
• Apreciaza propia ta individualitate
• Construieste prietenii si relatii apropiate
• Cultiva-ti simtul de apartenenta la comunitate, cerc de prieteni , familie
• Gaseste acele lucruri care dau vietii tale un sens pozitiv
• Propune-ti obiective si fa pasi mici in atingerea lor
• Gandeste-te la lucrurile pe care vrei sa le faci, viziteaza oamenii care iti lipsesc
• Sa ai tot timpul un tel spre care tinzi
• Gandeste-te ca vei reusi, nu va vei esua
• Apuca-te doar de lucrurile pe care stii ca le vei duce la bun sfarsit
• Lauda-te pe tine insuti si pe ceilalti
• Fa acele lucruri care sporesc admiratia persoanelor din jur
• Fa-ti timp pentru a te ingriji pe tine insuti
• Axeaza-te pe acele aspecte ale vietii care sunt placute si amuzante

Prietenii si familia:
•Problemele de suflet
SM poate afecta legaturile cu prietenii, familia si partener. Poate de asemenea sa va afecteze in gasirea unui partener. Frica legata de agravarea SM este de multe ori mai periculoasa decat boala in sine si oamenii din jurul d-voastra pot intampina dificultati in a face fata acestei situati. Pot ajunge sa se distanteze de d-voastra sau chiar sa plece. Dar exista multi bolnavi cu SM care au aflat ca in momentul in care o relatie se termina, incepe una mult mai buna.
Cu totii avem nevoie de relatii pline de afectiune. A te simti iubit si a iubi, nu are nimic de a face cu conditia fizica a unei persoane. Este important sa va concentrati asupra propriilor sentimente de apreciere.SM va poate schimba optiunile in alegerea unui partener si calitati mult mai profunde devina mai importante decat cele superficiale.
SM poate intari legatura dintre doua persoane atata timp cat exista dragoste, intimitate, comunicare si afectiune. Avand aceste lucruri se pot depasi problemele sexuale mult mai usor; fara ele o relatie nu poate supravietui. Cand un partener are SM exista anumite sarcini care trebuiesc impartite.
•A avea copii
Daca doriti sa aveti copii, SM nu are de ce sa va impiedice.
SM nu afecteaza fertilitatea si in zilele noastre multe femei cu SM au chiar mai multi copii. Riscul de avea o criza (de scurta durata ) chiar dupa nasterea copilului, este de obicei contrabalansat de bucuria pe care o aduce un copil. SM se poate stabiliza sau chiar imbunatati in timpul graviditatii, si dupa nastere sunt mai putine crize decat inainte. Hormonii graviditatii sunt cunoscuti pentru efectele benefice asupra sistemului imunitar, scazand intensitatea bolii. Graviditatea, nasterea si alaptarea sunt la fel ca si in caul mamelor fara SM. Primele 6 luni dupa nastere prezinta un risc mai mare de recidiva a bolii, de 2/3 ori mai mare decat in alte situatii. Desi riscul e mare, boala nu este afectata pe termen lung. In general mamele care au SM nu sunt mai dezavantajate decat altele. Dar bebelusii si copii mici pot deveni destul de obositori, si daca esti o mama cu SM ai nevoie de ajutor pentru ca noua viata sa nu te extenueze. Barbatii cu SM pot deveni tatici fara probleme. Daca sunt probleme legate de impotenta , acestea pot fi depasite prin injectarea unui medicament care asigura erectia pentru doua ore. Creme care confera acelasi efect se gasesc in farmacii.

Deoarece boala debuteaza de obicei la varste cuprinse intre 16 si 35 de ani,deoarece exista din nefericire cupluri care se destrama din aceasta cauza,vom dezbate in continiuare si un subiect mai delicat(considerat tabu).

Sexualitatea si Scleroza Multipla

SM reprezinta tot felul de pierderi, nu doar pentru individul cu SM ci pentru parteneri, familie si comunitate. Implicatiile acestor pierderi, fie ca sunt reale au percepute, trebuiesc luate in considerare cand analizam efectele SM asupra sexualitatii. Functia sexuala. Se manifesta la majoritatea oamenilor fara ca acestia sa fie constienti de ea si de fazele ei. Cu toate acestea, e bine sa intelegem ce se petrece exact in timpul activitatii sexuale, pentru a putea pricepe mai bine problemele care apar datorita SM.
• functia sexuala cunoaste patru faze esentiale, faze care sunt asociate cu schimbari psihologice specifice care au loc in timpul activitatii sexuale
• dorinta
• excitatia
• orgasmul
• redresare
Trecerea prin toate aceste faze nu este obligatorie. O persoana care este excitata nu ajunge tot timpul la orgasm. Este bine de amintit ca sexul nu are doar aspecte fizice. Aspectele emotive si psihologice ale stimulilor sexuali sunt din nefericire deseori ignorate.
Cu toate acestea cercetarile arata ca reactiile sexuale sunt in primul rand evenimente psihologice. De aceea, oamenii cu diferite categorii de handicap care le afecteaza stimulii sexuali pot sa inceapa un act sexual la nivel psihologic si emotiv. Aceste aspecte nu sunt afectate de handicapul fizic.
Dorinta sexuala/libidoul
Cunoscuta si sub numele de apetit sexual sau nevoia de a incepe acte sexuale / este mai degraba un eveniment psihologic sau cognitiv decat unul fizic, deoarece nu exista dovezi de excitare la nivelul fizicului.
Dorinta poate fi obtinuta cu ajutorul mai multor stimuli exteriori: imagini (erotice despre parteneri), sunete (o bucata muzicala), mirosuri (parfum, aftershave sau mirosul corpului).
Exista de asemenea si stimuli interni sub forma fanteziilor (ganduri de natura sexuala care duc la sentimente de dorinta de sex). Majoritatea oamenilor pot sa identifice stimulii care le provoaca dorinta de sex. Stiind acest lucru ei pot sa isi imbunatateasca realtiile sexuale si pot sa suplineasca pierderea sau diminuarea dorintei sexuale.
Excitarea
Implica schimbari de natura fiziologica in corpul masculin si feminin. Aceste schimbari din punct de vedere bilogic pregatesc corpul pentru actul sexual. Nu e neaparat obligatoriu ca aceasta faza de excitare sa rezulte in act sexual in toate cazurile. Se pot exploata diferite aspecte ale excitarii – aspecte care produc placere. Lista de mai jos enumera schimbarile de natura fiziologica care au loc pe parcursul excitarii. Aceste schimbari au loc datorita fluxului crescut de sange in zona genitala a femeii si barbatului.
Schimbari fiziologice barbati
•penisul intra in erectie
• testiculii cresc in marime
• bataile inimii cresc
• creste presiunea arteriala
• sfarcurile se intaresc
• creste tensiunea musculara
• scrotul se ingroasa
Schimbari fiziologice – femei
• clitorisul se mareste
• vaginul se lubrifiaza
• vaginul se largeste si doua treimi interioare se extend
• labiile externe se intind si se inlatura de la deschiderea vaginului
• labiile interne se ingroasa
• sfarcurile se intaresc
• marimea sanilor se schimba usor
• bataile inimii se maresc
• creste presiunea arteriala
• creste tensiunea musculara
O data cu cresterea in intensitate a starii de excitatie are loc cresterea in intensitate a modificarilor mentionate mai sus. Orgasmul Daca creste nivelul de excitare sustinut si de o tensiune musculara crescanda, se ajunge la orgasm. Acesta implica o complexa serie de reflexe, acre sunt puse in miscare in momentul in care acest prag orgasmic este atins. Orgasmul implica in afara de organele sexuale si alte parti ale corpului.
(Contractii musculare pot avea loc in picioare si partea superioara a corpului de exemplu).
Contractiile musculare involuntare din timpul orgasmului ajuta la eliberarea tensiunii neuromusculare si a sangelui acumulat in regiunea genitala pe parcursul excitarii crescande.
Femeile se deosebesc de barbati prin capacitatea lor de avea orgasme mai multe la intervale scurte unele de altele. Daca femeia este stimulata imediat dupa primul orgasm il poate avea si pe al doilea foarte repede.
Desi este cunoscut acest lucru se pare ca majoritatea femeilor nu sunt capabile de mai multe orgasme in rand. Motivele sunt diferite.
Schimbarile fiziologice din corpul barbatului in timpul orgasmului.
• contractii involuntare, puternice ale prostatei, saculetilor cu lichid seminal, rect si penis
• ejacularea are loc la scurt timp dupa inceperea acestor contractii
• testicolele sunt puternic si strans lipite de corp
• bataile inimii ating cota maxima
• presiunea arteriala si ritmul respiratoriu cresc
• pierderea controlului muscular voluntar – spasme musculare ale fetei, mainilor si picioarelor
Schimbarile fiziologice din corpul femeii din timpul orgasmului
• contractii involuntare ale platformei orgasmice si a uterului
• contractii involuntare ale sfincterului rectal
• flux puternic de lichid vaginal
• bataile inimii ating cota maxima
• pierderea controlului voluntar asupra muschilor fetei, mainilor si picioarelor
In general, experienta orgasmului poate fi una subiectiva si poate varia de la o situatie la alta.
Finalitatea/Revenirea
• este faza revenirii la normal dupa faza de excitatie cand totul recapata marimea initiala.
La barbati
• pierderea rapida a starii de erectie maxima, revenirea la marimea initiala
• testicolii revin la pozitia initiala
• scrotul se relaxeaza
• erectia sfarcurilor dispare
• ritmul cardiac si respiratoriu revine la normal
• tensiunea arteriala revine la normal
• sentiment general de relaxare
• ticuri nervoase si tresariri musculare pot aparea in momentul in care tensiunea neuromusculara scade
Pentru barbati exista o perioada dupa ejaculare in care nu vor putea sa mai ejaculeze – perioada refractorie. La barbatii tinerii este o perioada scurta. Depinde si de cat de des a ejaculat respectivul barbat in zilele precedente. Daca acest lucru s-a intamplat destul de des, perioada refractorie dureaza mai mult.
La femei
• clitorisul revine la pozitia si marimea normala
• vaginul revine la normal
• uterul si cervixul revin a pozitia de dinaintea fazei de excitare
• intarirea sfarcurilor dispare
• apar contractiile musculare pe masura ce tensiunea neuromusculara este eliberata.
• ritmul cardiac si respiratoriu revin la normal
• sentiment general de relaxare
Atat pentru femei cat si pentru barbati, pe masura ce sangele se retrage din zonele genitale organele sexuale revin la marimea lor normala. Daca nu a avut loc orgasmul acest lucru poate dura mai mult. Lipsa orgasmului poate duce la discomfort datorita congestie pelvice. Barbatii pot acuza dureri de testicole. Acest discomfort poate fi inlaturat prin atingerea orgasmului prn masturbare daca se doreste. In general, aceasta faza a functiei sexuale nu prezinta probleme.
Reactiile de natura sexuala implica sisteme hormonale, vasculare si nervoase
Orice boala, afectiune, rana sau medicament care interfereaza cu aceste sisteme poate afecta reactia sexuala. Acest lucru are loc in mod direct datorita legaturilor de ordin fiziologic si in mod indirect datorita efectelor psihice cauzate de aceasta stare fizica. In multe situatii reactia psihologica fata de o boala poate afecta mai tare functiile sexuale decat problemele fizice in sine.
Desi nu e usor sa separam intre ele aceste sisteme care contribuie la realizarea functiei sexuale – hormonal, vascular si nervos - de dragul de a evidentia legaturile SM cu functia sexuala vom analiza componenta nervoasa.
Sa incepem prin a analiza functia nervoasa in general pentru a putea sa privim in perspectiva SM si problemele sexuale. Corpul nostru este controlat de sistemul nervos, cu celulele nervoase care leaga o parte a corpului de cealalta. Marea parte a comunicarii are loc intre aceste celule nervoase (ce se mai numesc si neutroni) si implica chimicale. Hormonii poarta de asemenea mesaje chimicale prin sange dintr-o parte a corpului in cealalta.
Cunostintele noastre si intelegerea acestor sisteme complexe se adancesc pe masura ce trece timpul si devine din ce in ce mai greu sa facem diferenta dintre sisteme nervoase si hormonale in legatura acestora cu activitatea sexuala.
Cu toate acestea vom sublinia aici functiile nervoase de baza. Sistemul nervos central cuprinde doua cai nervoase paralele, folosite pentru a controla sistemul corpului.
• sistemul scheletomuscular care controleaza muschii scheletici ai corpului si care nu trebuie sa ne preocupe prea mult in legatura cu functia sexuala
• sistemul nervos autonom care controleaza muschii involuntari din peretii viscerelor, organele si sistemele din corp.
Sistemul nervos autonom controleaza organele genitale si impulsurile sexuale. Sistemul nervos autonom este divizat in doua parti: simpatic si parasimpatic. Cel parasimpatic este cel relevant in functia sexuala. Prin excitare, starea de relaxare a muschilor viscerali permite cresterea fluxului de sange in penis astfel ajungandu-se la erectie.
Multe medicamente folosite pentru a ajuta in cazurile de disfunctie erectila functioneaza pe acest principiu ajutand la relaxarea acestor muschi. Acest lucru evidentiaza din nou comunicarea dintre diferite sisteme, vasculare si nervoase asociate cu functia sexuala si felul in care probleme unui astfel de sistem le afecteaza si pe celelalte.
Efectele SM asupra sexualitatii Procesele neuronale care guverneaza impulsurile sexuale sunt complexe. Aceste procese sufere intreruperi din cauza unor boli, afectiuni sau traume psihologice. SM poate sa afecteze reactiile de natura sexuala atat din punct de vedere fiziologic ca rezultat direct al bolii cat si din punct de vedere psihologic.
Vom lua in considerare in cele ce urmeaza acei factori fizici si psihologici care ne intereseaza in urmatoarele sectiuni
• efecte directe ale SM asupra functiei sexuale
• efectele indirecte ale SM asupra functiei sexuale
• efectele psihologice asupra individului cu SM, partenerului si asupra relatiei lor.
• efectele psihosociale ca o consecinta a acestei boli. Efectele directe ale SM asupra functiei saexuale SM afecteaza mielina care acopera sistemul nervos central (creier si nerv spinal). Efectul sau direct aupra functiei sexuale depinde de locatia afectiunii nervului, deoarece exista diferite trasee de-a lungul nervilor care corespund cu impulsurile sexuale.
• la femei cele mai mari probleme sunt:
Senzatiile – sunt modificate sau reduse
Multe femei cu SM experimenteaza senzatii reduse in zona genitala, incluzand senzi redusa a clitorisului. Uneori se poate instala hipersensibilitatea care face ca orice forma de atingere in zona genitala sa fie necomfortabila, chiar dureroasa. Daca sensibilitatea e redusa e mai greu sa se ajunga la starea de excitare. Acest fapt la randul lui duce la lipsa lubrifierii vaginale, cauzand dureri in timpul actului sexual.
Cu sau fara SM, femeile care au dureri in timpul actului sexual pot dezvolta vaginismul -situatie in care contractiile musculare involuntare fac penetrarea dificila daca nu imposibila. Daca acest lucru se intampla se poate oferi ajutor sub forma terapiei psihosexuale care este foarte eficienta in tratarea vaginismului.
Hipersensibilitatea care are ca rezultat durerea in timpul atingerilor poate fi tratatata prin medicatie. Aceste tratamente medicamentoase pot pe de alta parte sa cauzeze efecte secundare tot de natura sexuala. Inaintea administrarii, consultati-va doctorul. Senzatia genitala scazuta poate fi ameliorata printr-o stimulare mai prelungita din timpul activitatii sexuale.
Lubrifierea vaginala – scazuta
Daca lubrifierea nu e adecvata, tentativele se activitate sexuala pot rezulta in senzatii de discomfort puternic si chiar dureri. Penetrarea este dificila pentru barbat. Cu toate acestea exista situatii incare femeia desi este excitata nu cunoaste lubrifierea; acest fapt se datoreaza medicatiei sau fctorilor hormonali si poate fi o problema pentru femeile la menopauza. Ariditatea vaginala poate fi eficient tratata cu ajutorul lubrifiantilor solubili pe baza de apa ca si gelul k-y. Uleiurile farmate si cele aromoterapeutice nu sunt indicate pentru zona vaginala deoarece pot cauza reactii destul de puternice.
Orgasmul – greu de atins
Unele studii arata ca un mare procent al femeilor cu SM au dificultati in atingerea orgasmului in comparatie cu situatia anterioara bolii. Vorbind la modul general, majoritatea femeilor au nevoie de stimularea clitoridiana pentru a atinge orgasmul. Multe femei ating orgasmul prin acest tip de stimulare sau prin actul sexual propriu-zis. Daca sensibilitatea clitorisului
Este redusa sau cel putin modificata din cauza SM femeile vor avea probleme in atingerea orgasmului. Experienta lor sexuala isi pierde din intensitate. Cu ajutorul partenerului se pot practica atingerile cele mai eficiente in zona respectiva (clitorisului) dar bineinteles cu mare atentie si fara a exagera, cu finete deoarece zona clitoridiana nu e lubrifiata in mod natural.
Vibratoarele (obiecte folosite pentru stimulare si atingerea orgasmului) pot fi destul de folositoare dar introducerea lor in actul sexual trebuie discutata pe indelelte cu partenerul. Tot ce este posibil de facut trebuie facut inainte de folosirea vibratoarelor, deorece exista modalitati conventionale de obtinere a placerii sexuale.
Apetitul sexual – scazut
Absenta dorintei sexuale este deseori mentionata ca problema a femeilor cu SM. Exista mai multi factori care cauzeaza pierderea dorintei. Est eposibil care mecanismele nervoase centrale sa fie implicate, dar este in acelasi timp dificil sa izlozam cauza exacta a acestei probleme atat la bolnavii de SM cat si la ceilalti oameni in general.
Lipsa senzatiilor in zona genitala, deci si implicit placerea redusa in timpul actului duce la scaderea dorintei. Acest fapt este prezent mai ales in cazul femeilor care au avut orgasm in inaite de atacul SM.
Pierderea apetitului sexual poate proveni si din alti factori asociati cu SM: oboseala, lipsa de incredere in sine si rusinea fata de propriul corp. Dar aceste aspecte le vom discuta mai pe larg in sectiunea cu factorii psihologici.
Apetitul sexual redus paote fi asociat cu atatia factori din viata unui om, incat a atribui vina doar SM este necinstit. Este bine ca bolnavii cu astfel de probleme sa se implice in activitati care le stimuleaza dorinta si car ele ofera un sentiment de placere chiar daca nu pur sexuala: saruturi, mangaieri, imbratisari, in situatii in care nu este necesar sa se ajunga la sex. Orice activitate ce creeaza placere trebuie abordata: o baie relaxanta cu uleiuri parfumate si spuma, masaje, aromoterapie.
Alti factori ca de exemplu oboseala, depresia si problemele de cuplu trebuie luate in considerare de asemenea. Este bine sa incercati sa izolati clar in timp momentul in care au aprut problemele si sa incercati sa stabiliti clar cauzele (evenimentul sau situatia car ea atras dupa sine problema). De multe problemele se inrautatesc timp luni si ani intregi fapt care deja implica necesitatea apelarii la consiliere profesionala.
La barbati
Erectiile -disfunctiile erectile sunt cele mai frecvnete probleme sexuale la barbatii cu SM. Acest lucru se intampla ca rezultat al distrugerii nervilor care controleaza activitatea erectila. Problema care apare este aceea ca erectia nu multumeste nevoia persoanei respective, sau nu este destul de ferma pentru sa facilita actul sexual. De asemenea, poate avea loc dar nu dureaza destul.
Alti factori care contribuie la aparitia disfunctiilor erectile sunt cei psihologici sau legati de relatiile de cuplu. Disfunctiile erectile pot fi tratate in diferte modalitati – prin metode farmaceutice (medicamente sau injectii), implanturi peniale. Stimularea penisului mareste sansele de depasire a problemelor.
Multi barbati se plang de faptul ca partenerele lor nu sunt destul de directe in stimularea penisului de frica sa nu provoace durere.
In orice caz, problemele legate de erectie trebuiesc rezolvate cu ajutor
din partea unui urolog si terapist psiho-sexolog. Daca cauzele sunt de natura psihologica interventiile fizice nu sunt foarte folositoare. In aceeasi masura terapia psiho-sexuala nu ajuta daca problemele sunt de ordin vascular sau nervos.
Ajutorul din partea unei persoane avizate este recomandabil in determinarea adevaratelor cauze si in gasirea solutiilor potrivite. Medicul urolog poate da sfaturi potrivite in cazurile in care barbatii se gandesc sa apeleze la diferite mecanisme care sa le imbunatateasca viata sexuala.
La majoritatea barbatilor cu SM stimularea directa in zona genitala este mai eficienta decat cea psihica.(fanteziile), in cazul in care sunt afectate doar caile nervoase asociate cu erectia psihica. Stimulii sexuali se pot imparti in doua categorii: psihici si reflexivi. Stimulii psihici includ stimularea vizuala si alti stimuli asociati cu simturile, incluzand fantezia. Stimulii reflexivi se refera la atingere. Se crede ca reactia in zona genitala implica diferite trasee neuronice.
Senzatia – redusa sau hipersensibila
Unii barbati cu SM vorbesc despre senzatiile slabe din zona scrotului si a penisului. Deoarece la barbati excitatia sexuala depinde in mare parte de senzatiile care sunt interpretate de creier ca placute, reducerea acestor senzatii poate crea dificultati in atingerea erectiei. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand este nevoie de atingeri directe pentru cresterea exciatatiei. Hipersensibilitatea creeaza de asemenea neplaceri in cazul atingerilor si opreste procesul de excitatie. De aici pierderea interesului pentru activitatile sexuale.
Ca solutii pentru asemenea situatii putem recomanda discutiile cu partenerul in scopul cautarii cautarii unor medote de imbunatatire a stimularii. Exista vibratoare pentru barbati care ii stimuleaza in zona genitala si compenseaza nevoia de slaba dexteritate, mai ales a barbatilor cu SM.
Orgasmul
Ca si in cazul femeilor, SM reduce intensitatea orgasmelor iar in unele cazuri cauzeaza chiar disparitia lor. Unor barbati le trebuie mai mult timp pentru a atinge orgasmul. Ca si la femei acest fapt este un rezultat direct al SM sau o consecinta a reducerii senzatiilor genitale. Apelati cu incredere la ajutor avizat pentru sugestii.
Ejacularea – precoce/intarziata/retrograda
Barbatii cu SM care au probleme de acest fel au mentionat ca l eia mai mult timp sa ejaculeze sau nu mai ejaculeaza deloc. Acest fapt poarta denumirea de ejaculare intarziata. Cea retrograda are loc atunci cand barbatul ejaculeaza dar in loc sa se intample in afara penisului, lichidul se indreapta inapoi in vezica. Prin ejacularea retrograda barbatii pot avea orgasm dar nu elimina sperma. Acest fapt poate fi diagnosticat prin analiza microscopica a urinei in urma orgasmului. Prezenta spermei in urina indica acest lucru, de multe ori urina este tulbure.
Ejacularea precoce poate avea loc si in aceste cazuri barbatul simte ca nu are control asupra propriului sau trup. Dar aceasta problema este des intalnita si la restul populatiei, mai ales la barbatii tineri. In cazurile persoanelor cu SM din cauza traumelor suferite de nervi nu au loc senzatiile normale care anunta si preceda ejacularea. Ejacularea precoce este usor tratabila prin terapie chiar si prin medicatie. Componentele neurologice ale problemei trebuiesc bine cantarite inainte de alegerea tratamentului potrivit.
Apetitul sexual – scazut
Pierderea apetitului sexual (libido) poate fi o problema atat a barbatilor cat si a femeilor cu SM. Se manifesta prin descresterea, absenta dorintei de a intretine raporturi sexuale. Pe de o parte trauma asupra unui nerv poate fi cauza, pe de lata parte pot exista si alte probleme care joaca un rol in schimbarea dorintei sexuale. Alti factori asociati cu SM pot sa cauzeze pierderea libodoului sunt oboseala si depresia. Indicam aceleasi sugestii ca si in cazul femeilor. Efectele indirecte ale SM asupra functiei sexuale SM poate fi acompaniata de o gama variata de simptome de-a lungul evolutiei sale, simptome care afecteaza reactia persoanei la stimuli de natura sexuala.
Acestea pot fi: oboseala, spasme musculare, disfunctii ale vezicii sau intestinale, atrofierea muschi-
Lor pelvieni, lipsa concentrarii, depresia, dificultatile in mobilitate si dureri.
Oboseala
Oboseala este una din simptomele cele mai frecvente ale SM si poate intr-o masura considerabila dauna activitatii sexuale. Poate exista dorinta si totusi imposibilitatea de a avea activitate sexuala tocmai datorita oboselii. Este important ca partenerul de sex sa inteleaga natura oboselii cauzata se SM si sa nu o interpreteze ca lene, lipsa de interes sau respingere. Trebuie evitat ca partenerul sa nu creada ca oboseala este folosita ca scuza pentru a evita momentele de intimitate.
Comunicati deschis cu partenerul si adoptati strategii care sa va permita sa depasiti problema oboselii, ca de exemplu alegerea momentelor de energie maxima pentru activitatile sexuale. Gasiti modalitati de evitare a efortului exagerat in timpul actului sexual. Planuiti –va raporturile sexuale in asa fel incat sa nu fii stresati si sa dispuneti de o cantitate considerabila de energie.
Planuind acest lucru poate fi si in avantajul partenerului inlaturand stresul si anxietatea si evitandu-se momentele in care unul din parteneri, dintr-un motiv sau altul nu este dispus sa ofere afectiune sau atentie celuilalt.
Spasmele musculare
pot dauna in diferite grade activitatii sexuale. Unele femei au spasme la muschii aductori acest lucru ingreunandu-le actul sexual normal. Putem adauga tremurul care afecteaza mainile cel mai des si care apare mai ales atunci cand persoanele sunt agitate si anxioase.
Daca exista timiditate sau rusine intre doi parteneri atunci acest lucru ingreuneaza situatia. Spasmele musculare pot fi tratate medicamentos in cazul in care sunt cu adevarat grave. E indicat luarea medicamentelor cam cu o ora inainte de actul sexual pentru a fi eficiente. Fiti foarte relaxati si veti depasi o mare parte din probleme.
Atrofierea zonei pelviene
Acest aspect este strans asociat cu problemele intestinale, ale vezicii si cele sexuale. Atrofierea zonei pelviene la oamenii cu SM este frecventa din urmatoarele motive:
• distrugerea mielinei duce la atrofierea nervilor din diferiti muschi
• in cazul celor care devin dependenti de aparate care ajuta la abtinere/moderare, muschii pelvieni tind sa se atrofieze
• lipsa de mobilitate duce la atrofierea completa. Se pare ca prin exercitu se poate reduce lipsa de control si imbunatati urgenta si fecventa.
Lipsa de control asupra vezicii si intestinelor
SM duce la nevoia de a urina in mod frecvent si urgent si uneori la imposibilitatea de stapanire. Constiparea este o problema frecventa asociata cu SM si pentru ca acelasi nerv controleaza atat vezica cat si intestinele, daca sunt probleme intr-o zona, apar si in cele corelate.
Frica - de a nu fi capabili de control in timpul actului sexual cu partenerul, poate fi atat de intensa incat se ajunge la evitarea sexului. Daca partenerul nu este constient de aceste temeri, ele pot fi interpretate gresit ducand l aprobleme si mai grave intro relatie.
Teama de ridicol si de posibile acicidente in timpul actului sexual poate afecta in mare masura propriul sentiment de stima si senzatia de atractie sexuala. Doar prin intelegere si comunicare cu partenerul se pot depasi aceste probleme. Nu este necesar sa se evite actul sexual si practic nu exista motive pentru care actul sexual sa nu fie o experienta placuta. Lipsa de control poate fi ameliorata prin medicatie. Golirea vezicii si a intestinelor inainte de actul sexual va scapa de o grija si va asigura placerea. Daca folositi sonde puteti totusi sa faceti dragoste, mai ales daca barbatul foloseste condomul pentur a tine sonda in loc sau o banda adeziva. Intrebati doctorul despre diferite tipuri de sonde pentru ca exista unele mai putin deranjante.
Depresia
Este o problema comuna in cazul SM fie ca e rezultatul direct al bolii fie ca apare printr-o serie de complicatii. Din punct de vedere clinic este greu sa se stabileasca legatura dinttre SM si depresia ca simptom, diferita de cea care apare independent de aceasta boala. Din diferite motive depresia este asociata cu problemele de natura sexuala, mai ales pierderea apetitului si a functiei erectile. Medicatia in cazuri de depresie se pare ca e asociata cu disfunctia sexuala. Unele antidepresive cauzeaza disfunctie orgasmica la femei si inhiba
erectia la barbati. E greu sa deosebim componentele problemelor sexual ecare sunt atribuibile depresiei si care tratamentului medicamentos.
Mobilitate redusa si dureri
Multe dintre persoanele cu SM isi pastreaza imobilitatea, in timp ce mobilitatea altora are de suferit. Felul in care reactioneaza in momentul pierderii mobilitatii le va marca respectul de sine si viata sexuala. Odata cu pierderea mobilitatii apar si alte probleme destul de serioase. Daca cei cu probleme de mobilitate iau in considerare alte pozitii in timpul actului sexual, acest lucru ii poate usura de unele aspecte jenante. Schimbarea pozitiilor ajuta si pe cei cu artrita, rani sau operatii.
Durerea nu este asociata din punct de vedere clinic cu Sm desi poate fi o problema pentru unii oameni. Uneori durerea care are legatura cu SM poate fi localizata, alteori e un fapt general. Durerea cronica nu ajuta la cresterea libidoului de aceea trebuiesc luate toate masurile necesare pentru a putea scapa de ea. Masurile variaza de la medicamente pana la pozitii diverse.
Concentrarea
Aspectele cognitive de genul memoriei si slaba putere de concentrare sunt prezente in cazul persoaneleor cu SM. In timpul actului sexual, dificultatea de concentrare afecteaza felul in care se primeste sau se ofera afectivitate, felul in care sunt inregistrati stimulii. Acordati mai multa atentie atingerilor si stimularii partenerului. Factorii psihologici in relatie cu SM si sexualitatea SM afecteaza atat viata sexuala a unui cuplu cat si relatia dintre cei doi. Schimbarea aspectului fizic, mobilitatea redusa, lipsa controlului asupra propriului corp, periclitarea independentei si incertitudinile privind viitorul, toate contribuie la construirea unui concept despre sine in termeni negativisti.
Multe aspecte ne scapa de sub control dar putem controla felul
In care gandim vis a vis de ceea ce ni se intampla. Deseori felul in care gandim o situatie ne afecteaza mai mult decat situatia in sine. Trebui sa invtam cu mtrebui sa gandim si sa facem fata SM si schimbarilor pe car ele aduce in viata noastra sexuala. Stresul si nelinistea au efect negativ asupra sexualitatii, unele persoane nu se mai considera atractive si de dezirabile din punct de vedere sexual si de aici un intreg sir de consecinte nefaste.
Intr-o prima faza in urma diagnosticului cu SM stresul si nelinistea sunt reactii normale, dar pe o perioada mai prelungita sunt foarte daunatoare organismului. Trebuie sa ne adunam toate resursele si sa incercam sa facem fata cat m ai eficient acestei boli. Trebuie in primul rand, determinata modalitatea in care afecteaza viata personala a individului si cea sexuala a partenerului. In al doilea rand, este necesara gasirea unor solutii de cuplu, analizarea tuturor optiunilor care promit o imbunatatire. Cel mai important fapt ar fi ca ambii aprteneri sa-si marturiseasca deschis sentimentele pe care le au – negative sau de alta natura – fata de boala. O data facut acest lucru se pot analiza toate optiunile existente.

Problemele de cuplu in relatie cu SM si sexualitatea
Diagnosticul cu SM este de obicei prezent la persoane intre 25 – 45 ani. Aceast interval in viata marcheaza de obicei momentele cand se leaga relatiile mai serioase si se cresc copii. Poate fi o perioada destul de stresanta si atunci cand nu ai SM. Nu ar fi cinstit sa dam vina pe SM pentru toate problemele de cuplu sau cele din viata sexuala. Exista de multe ori alte cauze care sunt doar accentuate/exacerbate de SM. Si pe de alta parte, problemele de cuplu pot cauza probleme in viata sexuala si vice versa.
Aruncand SM in ecuatie lucrurile se complica. De multe ori cuplul este prins intr-un cerc vicios si nu mai stie cum scape; nu stie care sunt cauzele si care sunt consecintele.
Impactul pe care il are SM asupra unei relatii depinde de mai multi factori. Soliditatea relatiei, felul in care au ales sa faca fata crizelor si dificultatilor din trecut si schimbarilor aduse de SM. Atitudinea fiecaruia in parte reprezinta un punct important. Pentru unii, SM aduce foarte mici schimbari, pentru altii schimbarile sunt cu adevarat dramatice. Pentru cuplurile care sunt obisnuite sa impartaseasca diferitele aspecte ale vietii lor: mersul la cumparaturi, vacantele, sportul, treburile casnice, situatia se poate schimba.
Partenerii care sunt nevoiti sa joace rolul de INGRIJITOR pot intampina dificultati in acest sens, ei obisnuindu-se greu cu ideea ca trebuie sa ingrijeasca persoana de langa ei la modul propriu – acordandu-i asistenta fizica, la o varsta la care majoritatea dintre ei nu mai au rabdarea necesara. Unii parteneri simt ca jumatatea lor a fost cu totul acaparata de SM, altora le este greu sa intretina atmosfera romantica si senzuala, chiar daca mai au loc raporturi fizice intre ei.
Pentru cei care au nevoie de asistenta personala din partea partenerului le recomandam aceste sfaturi. Daca este cumva posibil, alegeti-va un alt ingrijitor decat partenerul de viata. Acest detaliu permite mentinerea sentimentului de egalitate in cuplu. Daca nu este posibil, nu asociati momentele de intimitate cu cele in care aveti nevoie efectiva de ajutor. Disociati momentele romantice si cele senzuale de cele i ncar eaveti nevoie de asistenta din partea partenerului pentru a va mentine libidoul.
Daca SM presupune schimb de roluri/responsabilitati intr-o relatie este important ca cei doi sa discute deschis toate aspectele care sunt implicate. Felul in care schimbarea afecteaza individual pertenerul trebuie discutata. Uneori partenerul cu SM este “ protejat” cu bune intentii, pentru a nu auzi parerile celuilalt despre felul in care le sunt vietile afectate. Nu este o solutie.
Totul trebuie discutat deschis, mai ales problemele legate de sex. Este trist felul in care multe cupluri nu se straduiesc sa pastreze senzualitatea din cuplu si considera sexul centru al intimitatii lor. Concentrati-va asupra laturii senzuale a relatiei voastre si dati o noua dimensiune, la fel de importanta vietii voastre intime, cea non-sexuala
.

Alti factori – psihosociali – asociati cu SM care afecteaza functia sexuala.

Pe langa factorii directi si indirecti legati de SM, care afecteaza viata sexuala, vom lua in considerare factorii sociali care au un impact la fel
de important.
• Schimbarea stilului de viata
Respectul de sine se bazeaza pe felul in care fiecare din noi ne percepem propria persoana. Stilul nostru de viata relfecta acest lucru in valorile pe care le pretuim, in lucru- rile pe care le facem, in alegerile pe care le facem.
SM poate schimba parerea despre noi insine, schimband si deciziile pe
care le luam. In general, SM ne afecteaza in asa masura incat scade increderea in propria noastra persoana si in propria sexualitate.
• Schimbarile la locul de munca
In masura in care responsabilitatile la locul de munca se reduc simtitor, mai ales barbatii au de suferit deoarece in cazul lor performantele sexuale si cele din domeniul profesional stau la baza respectului de sine. Nu este un fapt rar acela ca barbatii acuza disfunctii erectile in urma pensionarii sau concedierii.
Acest fapt este exacerbat si de parerile barbatilor, care in general considera ca a avea erectii si a face sex inseamna a vea o viata sexuala implinita. A aduce o schimbare in in opiniile lor inseamna si o schimbare in bine in viata de cuplu. Importanta nu este performanta sau actul sexual propriu zis, ci placerea atingerilor, senzualitatea care este o sursa implinire in plan intim. Maximele de energie trebuiesc exploatate.
• Alcoolul, fumatul si uzul de medicamente (fara prespcriptie)
Orice drog care afecteaza sistemele nervoase, hormonal si vascular ce sunt asociate cu functia sexuala, ii pot dauna acesteia.
Exista un mit in randul tinerilor conform caruia unele droguri maresc potenta sexuala. In legatura cu alcoolul, cercetarile au demonstrat ca in cantitati reduse poate fi benefic, dar pe masura ce se creste proportia, se agraveaza si problema.
Cele mai des intalnite probleme din cauza consumului de alcool sunt cele erectile, fiind imposibil sa se ajunga la orgasm si ejaculare. Abuzul de alcool poate duce la traume cerebrale permanente fapt care afecteaza serios toate aspectele vietii individuale. Persoanele cu SM trebuie sa tina minte ca simptomele lor pot fi agravate chiar si de cantitati mic de alcool.
• Tutunul
Efectele fumatului pe timp indelungat, ca si arterioscleroza, pot sa degenereze in probleme sexuale. Deoarece nu se poate trage concluzia ca bolile arteriale cauzeaza impotenta, pot fi considerate factori contributori.

Medicamentele prescrise
Medicamentele pot dauna potentei pe mai multe nivele: hormonal, cerebral, vascular si psihologic. O mare varitate de medicamente prescrise pentru diferite afectiuni pot cauza multe probleme de ordin sexual( impotenta, libidou scazut, ameteala, inhibitie).
Din nefericire aceste efecte secundare sunt rareori comunicate pacientului, si in cazul in care apar dau nastere unor griji inutile. Din gama acestor medicamente cu efecte secundare le amintim pe cele: anti – hipertensive, anti-depresive, anti-pshihotice, anti-convulsive, anti-stress, contraceptivele orale (ariditate vaginala), anti-histamicele.
Tratament/medicatie folosita in SM
Anti-colinergics
- medicament folosit in tratarea mictiunilor dese/de nestapanit, care cauzeaza uneori impotenta sau ariditate vaginala.
Corticosteroizii
- de asemenea prezinta efecte secundare.
Mecanismele prin care medicamentele afecteaza functia sexuala sunt inca necunoscute si greu de evaluat. Acest fapt se aplica mai ales in cazul medicamentelor mai sofisticate. Recent, exista tratamente ca betaferon-ul carora nu li s-a depistat efecte secundare.
Alte boli/afectiuni cauzatoare de disfunctii sexuale
E bine de precizat ca problemele de natura sexuala pot fi cauzate si de alte boli, nu doar de SM. Va prezentam mai jos o lista cu cele mai cunoscute:
- diabetul
- hipertensiunea
- depresia
- anxietatea si stresul
- bolile vasculare
- bolile cerebrale
- afectiuni tiroidale
- insuficienta renala
- prostata
- probleme ginecologice
- disfunctii hormonale
Tratarea unor afectiuni, de tipul celor mentionate mai sus, poate cauza probleme sexuale. De cele mai multe ori stabilirea precisa a cauzelor prezinta dificultati, dar avand cunostinte despre posibilele efecte secundare, orice tratament ar putea reduce orice suferinta si grija inutila.
Imbatranirea
Uneori tindem sa uitam despre efectele imbatranirii asupra corpului nostru de care ne-am folosit fara sa ne gandim cum functioneaza. Schimbarile aduse de ani incep in jurul varstei de 40 si aduc cu sine o scadere a potentei. Toate problemele de varsta trebui discutate cu un doctor intelegator
Care poate evalua intreaga situatie si oferi ajutor relevant. Problemele sexuale sunt de multe ori primele simptome ale unei boli, de aceea nu trebuie ignorate.

Aspecte psihosociale în cazul persoanelor cu scleroza multipla

În cazul persoanelor cu scleroza multipla consecintele sociale ale bolii sunt profunde, imediate, vizibile în special la nivelul familial si profesional. Boala creste egocentrismul, egoismul si iritabilitatea, si scade libertatea, initiativa, mobilitatea fizica si spirituala, energia, rezistenta. Boala face sa regreseze si uneori degradeaza personalitatea. Scade capacitatea creatoare si obiectivitatea, slabeste ratiunea si vointa, sporeste sugestibilitatea si intensifica viata afectiva.
Scleroza multipla pare sa fie asaltul final într-o lume nedreapta, încarcata de stres. Într-un stadiu timpuriu si câteodata de-a lungul vietii, cele mai comune întrebari care apar sunt “de ce eu?” sau “de ce acum?”. În ciuda progreselor pe plan medical, multe întrebari ramân fara raspuns în ceea ce priveste cauza si cursul bolii iar raspunsurile care exista, din pacate nu consoleaza persoana lipsita de întelegerea motivului pentru care toate acestea i se intâmpla.
Cu trecerea timpului multe persoane afectate de SM reusesc sa se acomodeze în modul lor specific la boala, câstigând intuitii personale în functie de experientele prin care trec. Unii accepta boala în viata lor pentru ca simpla negare ar face imposibila acomodarea la noua conditie umana. Altii recurg la mecanisme de auto-ajutorare pentru a creste întelegerea si toleranta simptoamelor, pentru a continua sa joace un rol productiv la locul de munca si în familie. Ceea ce este important si de retinut este faptul ca persoanele afectate de SM nu trebuie sa treaca prin acest chin singure. Desi nimeni altcineva nu stie exact ce simte si ce gândeste persoana cu SM, totusi prietenii si familia trebuie constientizati de implicatiile fizice, psihice, emotionale si sociale ale bolii. SM a fost comparata cu un oaspete neasteptat care apare în fata usii cu bagajele gata facute si care nu mai vrea sa plece. Oaspetele are tendinta de a-si împrastia “bagajele” prin toate camerele afectând stilul de viata si activitatile casei.
Caracteristica principala a SM este imprevizibilitatea. Incertitudinea plaseaza problemele psihologice deasupra problemelor fizice asociate SM. Efectele bolii sunt cu atât mai grave cu cât boala apare în momente în care deciziile privind cariera si viata de familie au implicatii majore. Prin simptoamele sale variate si prin evolutia imprevizibila, SM apare ca un intrus pe care persoana afectata si familia trebuie sa-l accepte si sa-i faca fata.
E nevoie de adaptare la noile situatii, la schimbari, la reactiile puternice emotionale. Aceste reactii emotionale pot aparea combinate sau pot aparea singular.
În cele ce urmeaza vom prezenta câteva reactii emotionale ce apar în cazul SM.

Frica
De regula frica este asociata cu o persoana, un lucru sau un eveniment. O frica sanatoasa ne protejeaza de exemplu de pericole. Frica poate avea un efect paralizant sau poate provoca panica. Diagnosticarea cu SM este o experienta de temut, deoarece e normal sa-ti fie teama de ceva necunoscut: frica de durere sau de dizabilitate.
O remisie sau o schimbare brusca în evolutia bolii demonstreaza vulnerabilitatea persoanei si poate fi acompaniata de frica. Se poate vorbi si de o schimbare în modul de abordare a viitorului. Apar gânduri ca: “daca voi deveni invalid?” sau “ce poate însemna boala aceasta pentru mine si familia mea?”. Cu alte cuvinte, viitorul pare incert datorita imprevizibilitatii bolii. Pentru cele mai multe persoane afectate de SM cea mai mare frica este de a pierde controlul asupra propriei persoane si asupra vietii în general. Controlul asupra propriei persoane este strâns legat de stima în sine si de imaginea de sine. Daca stima sau imaginea de sine sunt scazute, aceasta poate duce la depresie.
“Am fost foarte deprimat la început, dar am gasit o cale de scapare. Am muncit din greu, mi-am cladit o viata noua, am iesit cu prietenii si am luat parte la un proiect de strângere de fonduri pentru Societatea de SM. A fost grozav si mi-a demonstrat mie, prietenilor si colegilor de lucru ca înca mai pot face unele lucruri. Imaginea si stima de sine s-au îmbunatatit.” Barry, 47 ani, Belgia.

Furia / Frustrarea / Gelozia
Furia este o reactie naturala ce apare în momentul în care ceva ce vrei sa faci nu poate fi facut. Este o reactie emotionala puternica care poate fi îndreptata asupra propriei persoane si asupra altor persoane si poate creste nivelul emotiilor negative si al conflictului.
Lovitura data de o boala cronica cum este SM poate parea ca nedreapta. Poate duce la furie fata de soarta (“de ce eu?”), furie fata de nedreptati si poate creea sentimente de gelozie fata de persoanele sanatoase. Deasemenea, poate aparea în cazurile în care anumite obiective nu pot fi realizate.
Furia, frustrarea, gelozia sunt reactii emotionale care pot duce la probleme sociale. Datorita furiei apar cazuri în care persoanele afectate de SM nu vor sa accepte ajutorul celor din jur desi ar avea mare nevoie de el. Alteori, persoanele de la care se asteapta ajutor nu îl ofera pentru ca simt o atitudine neprietenoasa din partea persoanelor cu SM.

Negarea
Probabil cea mai obisnuita emotie, si poate cea mai umana este negarea. În momentul în care esti pus în fata unei vesti izbitoare, chiar si cei mai sanatosi si puternici dintre noi sunt încercati de sentimentul de negare, chiar si pentru a câstiga timp si spatiu pentru a-si putea reveni psihologic. Negarea este o reactie normala, în special în cazurile celor proaspat diagnosticati si apoi în cazurile celor care trec printr-o faza linistita a bolii. Negarea nu este neaparat un lucru negativ, ea poate fi perceputa ca un mecanism de ajustare atât timp cât nu intervine asupra unui tratament adecvat.
Cum am precizat si mai sus, reactiile fata de boala sunt diferite. Exista cazuri în care a aparut fenomenul de refuz, de negare a starii de boala; pentru simplu motiv ca bolnavul va trebui sa se supuna unor schimbari majore, legate de tratarea bolii, cât si modificari ce privesc existenta. S-au intâlnit cazuri de ignorare a simptoamelor, de desconsiderare a lor. Dezinteresul fata de soarta proprie s-a intâlnit la bolnavii cu o stare depresiva mai mult sau mai putin exprimata. Conceptiile religioase cu iz fatalist predispun la aceste reactii depresive. Exista bolnavi care percep scleroza multipla ca „o greutate lasata de Dumnezeu” (Mihancea P., 1994)5

Sentimentul de vinovatie
Persoanele afectate de o boala cronica adesea sunt încercate de sentimentul de vinovatie si auto-blamare. Aceste reactii pot aparea ca si rezultat al incapacitatii de a îndeplini sarcinile de zi cu zi. Prima reactie este sentimentul de “dezamagire” a familiei si a prietenilor. Tinerele mame, cel mai vulnerabil grup în aceasta privinta se simt raspunzatoare de consecintele pe care boala le are asupra dezvoltarii familiei.
Aceste sentimente pot fi intensificate ca urmare a reactiilor negative din partea celor din jur.

Sentimentul de rusine
Scleroza multipla duce la un complex de inferioritate, la „rusinea de oameni” si respectiv la evitarea celorlalti. În cazul barbatilor cu scleroza multipla scaderea potentei sexuale are un puternic rasunet emotional din cauza implicatiilor profunde ale personalitatii în validarea pulsiunii sexuale. Apar astfel o serie de dereglari: nesiguranta de sine, imagine de sine scazuta, complexe de inferioritate, depresii, etc.
De asemenea, apar astfel de reactii în cazurile în care persoana afectata de SM observa ca nu mai poate merge sau ca are probleme de incontinenta, ca nu-si mai poate controla corpul. De multe ori, mecanismul de aparare este ascunderea acestui sentiment, si afisarea unei masti, ceea ce poate duce la perceptii gresite din partea celor din jur.
Sentimentul „stânjenitor” de apartenenta la o „minoritate”, excluderea din grupul celor sanatosi poate fi accentuat si prin solicitarea bolnavilor la sarcini care nu pot fi îndeplinite.
Persoanele sanatoase nu ajung sa cunoasca adevaratele emotii ale persoanei cu SM, considera ca cel afectat de SM poate face fata de unul singur noii conditii, implicatiilor bolii, desi nu acesta e adevarul.
În stadiile regresive asistam la instalarea modificarilor de personalitate. Acestia devin susceptibili, irascibili, neîncrezatori. Un rol important în acest context îl are pregatirea familiei, a îngrijitorului, în sensul „acceptarii” modificarilor comportamentale, ca o consecinta a evolutiei negative a bolii. Cliseul „sa-si poarte singur crucea” nu e valabil în cazul persoanei afectate de scleroza multipla. Acesta are nevoie de compasiune, ajutor.
Pierderea imaginii si stimei de sine
O boala cronica implica pierderea unor abilitati si functii ale corpului (probleme în momentul în care te îmbraci, când scrii, probleme în a vorbi clar, etc). Câteodata problemele sunt temporare, alteori acestea persista. Daca boala se agraveaza, cu fiecare puseu poate avea ca si consecinta pierderea independentei, ceea ce într-un final poate duce la scaderea stimei de sine. Gânduri ca: “la ce sunt bun acum” , “nu îi pot ajuta pe cei din jur” sunt des întâlnite în cazul persoanelor cu SM. Exista pericolul ca familia si prietenii sa îl respinga, fapt ce agraveaza scaderea stimei si imaginii de sine.
O alta abordare în ceea ce priveste aspectele psihologice ale acestei maladii o gasim la Petru Mihancea.
În urma unui studiu efectuat în 1993, de catre Conf. Dr. Petru Mihancea, referitor la schimbarile intervenite în viata bolnavului cu scleroza multipla, odata cu aparitia si evolutia bolii, acestea pot fi grupate în doua categorii:
a) Limitarea capacitatii fizice si psihice, schimbari de ordin ambiental si relational;
b) Modificari comportamentale induse de boala.
În ceea ce priveste prima categorie, s-a observat ca scleroza multipla produce un handicap asupra bolnavului, atât în îndeplinirea unor simple acte motorii (deplasare) sau a unor activitati fiziologice (alimentare, sexuale), cât si în exercitarea atributiilor profesionale. Activitatile extraprofesionale, în special cele care implica un efort fizic, sunt suprimate, cel putin pe o durata limitata, daca nu pentru toata viata.
Referitor la modificarile comportamentale induse de SM, bolnavul resimte o nevoie intensa de relaxare în contextul simptoamelor majore: durere, astenie, tulburari de vedere, tulburari motorii, vezicale, psihice. Putem considera ca trasaturi definitorii pentru regresiunea comportamentala a persoanei cu SM urmatoarele:
• Egocentrismul, rezultat al restrângerii preocuparilor din afara celor legate de boala si orientarea periodica a atentiei asupra aspectelor corporale;
• Dependenta fata de anturaj, familie, medic, etc;
• Aparitia unor procese emotionale de tipul furiei, etc;
• Anxietate, reprezentata ca o stare de neliniste, de teama, nemotivata de existenta unui pericol real;
• Agresivitate;
• Depresie, ca reactie fireasca concretizata în plan psihic prin sentimentul de neputinta, prin senzatia de pierdere a energiei vitale, mergând de la tulburari de concentrare a atentiei pâna la imposibilitatea unor actiuni uzuale, de lipsa de interes pentru problemele obisnuite ale vietii si prin sentimente de culpabilitate sau desconsiderare a propriei valori;

Relatiile cu familia si prietenii
Referitor la schimbarile de ordin relational, scleroza multipla limiteaza capacitatea bolnavilor de a-si îndeplini atât atributele profesiei cât si cele de grup cu caracter politic, cultural, etc.
Boala limiteaza posibilitatea obtinerii de mijloace necesare subzintentei, mijloace corespunzatoare cu modul de viata oferit pâna atunci membrilor familiei.
Contactul cu grupul de prieteni cu care pâna nu demult efectua o serie de activitati de genul: excursii, jocuri, vizite, se limiteaza.
Scleroza multipla creeaza premizele de ordin psiho-fizic pentru dereglarea unor raporturi conjugale, atât în sfera activa cât si în cea a sferei sexuale. De cele mai multe ori partenerul persoanei afectate de scleroza multipla îsi neglijeaza “jumatatea” si profita de dificultatile acesteia, încalcând regulile convietuirii conjugale corecte.
Una din cele mai mari temeri ale persoanei cu SM, dupa aflarea diagnosticului, este cea a pierderii capacitatii sale de munca, a posibilitatii câstigarii mijloacelor necesare subzistentei. Situatia devine si mai dramatica din acest punct de vedere pentru bolnavii neîncadrati, cât si pentru femeile casnice, si care au sentimentul ca devin o povara pentru cei din jur.

Rolul asistentului social în sprijinirea persoanei cu SM
Rolul asistentului social în cazul persoanelor cu SM este de a educa, informa si consilia persoanele cu SM si în acelasi timp familiile lor, în legatura cu implicatiile psiho-sociale ale bolii. Acestia trebuie sa constientizeze importanta unor factori ca munca, aspectul financiar si efectul simptoamelor SM asupra noului mod de viata la care vor trebui sa se acomodeze în timp.
Sprijin din partea altora
In functie de modul in care va afecteaza SM , exista anumite lucruri pe care nu le puteti faceti cu usurinta. La un moment dat veti avea nevoie de ajutorul altora, atat practic cat si emotional, atat din partea familiei cat si din partea prietenilor. Oamenii cu care aveti relatii apropiate vor aprecia probabil faptul ca este nevoie de ei. Aminti-va ca oboseala este un
simptom tacut si nimeni nu are o perceptie atat de avansata incat sa observe acest lucru daca nu-l impartasiti
Munca si SM
Alegerea va apartine
Exista multi oameni cu Sm care lucreaza, indiferent de ocupatie. Unii continua s alucreze zeci de ani cu norma intreaga, altii aleg sa lucreze cu jumatate de norma sau la domiciliu.
Cate ore lucrati, cat continuati sa lucrati si ce fel de munci prestati depinde in intregi-,
me de felul in care SM va afecteaza.
Daca aveti un loc de munca ce presupune ore multe si un program rigid, calatorii sau multa alergatura, muca manuala sau forta fizica, poate ar trebui sa va reganditi un loc de munca sau sa va pregatiti in alt domeniu.
Munca va confera simtul identitatii, un statut, realizari , satisfactii personale si un venit. Si este un mod facil de a intalni alti oameni. Cu toate acestea, pentru unii oameni cu Sm, munca poate fi un lucru stresant si poate reprezenta o usurare sa renunti la un loc de munca.
A-i ajuta pe altii
Multi oameni cu SM se simt impliniti cand ii ajuta pe altii prin munca de voluntariat
Exista multe oportunitati care va pun in lumina talentul. Si este o modalitate de relaxare si intalnire cu altii.

A face fata stresului
Stresul agraveaza simptomele SM, deci ar fi de folos sa evitati situatiile stresante. Bineinteles, nu se poate evita stresul in totalitate, simplul fapt ca aveti SM poate fi stresant daca nu va impacati cu ideea. A face fata stresului poate insemna schimbari in relatii, renuntari in afaceri, schimbari practice in viata de zi cu zi. Tehnici de relaxare (yoga,meditatie, masaj), consiliere, auditiile musicale, exercitii fizice ,noi hobiuri – chiar si pastrarea umorului – toate ajuta.
Asculta-ti corpul
Exagerarea (in orice sens) agraveaza simptomele SM si poate aduce cu sine o noua criza. Oamenii care au Sm sun tin general niste ambitiosi, carora le place sa-si forteze limitele si au tendinta sa exagereze atat mental cat si fizic. Vei observa probabil fiecare din voi, primele semne de oboseala; atunci trebuie sa va opriti si sa va odihniti.
Reincarcarea bateriilor
Somnul are puteri regenerative extraordinare si lipsa de somn agraveaza simptomele de orice natura. Importanta somnului trebuie luata in considerare atunci cand va planificati viata sociala. Oamenii cu SM au nevoie de mai mult somn dimineata, de mici reprize de somn in timpul zilei si de odihna timpurie spre seara. Daca aveti probleme cu somnul, incercati remedii homeopatice si naturiste sau tehnici de relaxare inainte de somn, inainte de a recurge la pastile care pot crea dependenta. Exista paturi gandite in mod special pentru a facilita relaxarea corpului pe timp de somn. Daca va simtiti epuizati si storsi de nergie, odihna va reincarca bateriile. Odhina e egala cu a face nimic. Daca organismul va spune ca aveti nevoie de odihna - dati-i ascultare.
Exercitiile fizice
Miscarea trebuie facuta cu cap, nu trebuie sa va epuizati sau sa va incalziti in mod exagerat. Daca va miscati in mod regulat, va mentineti tonusul muscular si rezistenta. Va ridica moralul si elibereaza tensiunea din corp pentru a putea dormi mai bine in timpul noptii. Facand ceva ce va place poate fi de asemenea foarte relaxant.
Caldura si umiditatea
Avand SM, sunteti mult mai sensibili la caldura si umiditate. Puteti depasi acest inconvenient instalandu-va aer conditionat, folsind ventilatoare, gheata, facand bai si dusuri caldute. Va trebui sa fiti atenti la perioadele in care mergeti in vacante.
Mancarea si bautura
Mentineti-va puterile consumand hrana nutritiva. S-ar putea sa va simtiti slabiti daca consumati hrana fara valoare nutritive sau daca sariti peste mesele importante ale zilei. Consumati lichid eindeajuns pentru a evita dezhidratarea, nu reduceti cantitatea delichide doar pentru a nu mai fi nevoiti sa mergeti la toaleta, pentru ca astfel urina devine prea concentrata si va afecteaza rinichii.
Viata sociala
Nu exista motive intemeiate care sa impiedice oamenii cu SM sa-si savureze viat asociala, desi s-ar putea sa fie influentati de propriile resurse de energie si de prietenii din jur. NU e bine sa va izolati de cei din jur doar pentru ca aveti SM. Mai puteti inca descoperi multe aspecte stimulative si provocatoare in viata.
Standarde de viata
Felul in care priviti viata. Totul depinde doar de d-voastra. Standardul de viata si handicapul fizic nu sunt neaparat legate. In ciuda unui handicap

A te impaca cu SM.
Adaptarea si traiul pe fondul nesigurantei complete pe care o aduce SM, nu este un proces facil. Unele schimbari in felul in care gandesti si simti pot fi naturale, pe cand altele pot fi cauzate exclusiv de SM. Aceasta carticica incearca sa evidentieze o parte din dificultatile bolii si cum trebuie sa le facem fata.
Impactul SM asupra persoanei
Fiecare reactioneaza la diagnosticul cu SM in fel propriu. Reactiile emotionale sunt o parte fireasca din viata cuiva, dar viata cu SM poate impune cerinte speciale de adaptare si de pastrare a echilibrului emotional.
Felul in care reactionati depinde de modul in care SM va afecteaza, si de modul in care faceti fata incercarilor vietii.
S-ar putea sa simtiti manie, neliniste, tristete in urma diagnisticului. Se poate sa intrati in stare de soc, depresiva sau usurare. Puteti fi coplesiti sau confuzi. Uneori s-ar putea sa nu aveti nici o reactie, sau sa evitati sa va ganditi la SM. Acestea sunt toate reactii normale. Aceste sentimente apar si dispar, si se shimba in timp. Nu exista un model fix caruia se conformeaza reactiile celor diagnosticati. Oamenii reactioneaza diferit. Acest aspect poate ingreuna situatia familiala si mai ales viata prietenilor care de asemenea poate trec prin situatii deosebite.

Adaptarea la schimbari
S-ar putea sa aveti senzatia ca niciodata nu va veti impaca cu aceasta boala. Variabilitatea si imprevizibilitatea ei inseamna ca va trebui sa faceti fata in mod constant unor shimbari. S-ar putea sa fiti preocupati de ce veti face in viitor.
Daca vorbiti cu alti oameni, acest lucru va poate ajuta sa va dati seama cat de normale sunt sentimentele d-voastra, si cum va afecteaza viata de zi cu zi. Poate, de asemenea sa dea de inteles oamenilor din jur care este situatia d-voastra. Ii puteti ajuta sa va inteleaga daca le explicati cat de dificila este SM.

A primi ajutor
Unii oameni gasesc ca e dificil sa vorbeasca despre ceea ce se petrece in sufletul lor. Daca totusi simt nevoia, le vine mai usor sa o faca de fata cu straini decat persoanele cunoscute. Sprijin din partea unui consilier profesionist care va poate ajuta sa va sondati gandurile si sentimentele, sa le clarificati inainte de a vorbi cu familia si prietenii.
Psihologii si psihiatrii pot trata diferite probleme specifice ca depresia si anxietatea. Ei sunt specialisti in felul in care functionam mental si emotional. Singura diferenta este ca psihiatrii sunt pregatiti integral din punct de vedere medical.
Daca doar simti nevoia de a vorbi cu cu cineva si nu stii de cat sprijin ai nevoie, poti suna la linia telefonica SM.

Acceptarea
Acceptarea emotiilor si a temerilor, ca parte a SM este primul pas in gasirea de solutii. Acomodarea sau acceptarea SM nu inseamna cedarea in fata ei. Este o pierdere de energie sa lupti cu lucrurile pe care nu le poti schimba. Prin gasirea modalitatilor de adaptare si prin recunoasterea momentelor in care ai nevoie de ajutor, poti sa faci ca totul sa mearga bine in viata ta.

A trai in situatii extreme.
In mod direct sau indirect, SM va poate afecta starile sufletesti, emotiile si gandurile. Schimbarile in modul d-voastra de gandire sau felul in care simtiti pot fi felul in care raspundeti la viata cu SM sau pot fi un rezultat direct al unor factori neurologici.

Emotii si intelect
Pentru unii oameni depresia poate fi o reactie la stresul pe care SM il aduce in viata lor. Consecintele traiului cu SM pot fi dureroase, obositoare, stanjenitoare si e destul de firesc
sa fiti afectati atat emotional, cat si intelectual.
Unele simptoame ale SM, ca si durerea si oboseala pot fi greu de inteles pentru unii oameni. Altii inteleg mai greu prin ce trece un bolnav de SM si nici nu prea au idee cum pot sa fie de ajutor. Lipsa de compasiune si intelegere din partea rudelor sau a prietenilor poate provoca stari de stres si neliniste.

Problemele cognitive
Cele mai des intalnite probleme cognitive afecteaza concentrarea, judecata, viteza de procesare a informatiei si memoria pe termen scurt. Cei mai multi oameni au mai multe probleme in a-si aminti decat in a memora. Spre exemplu, un numar de telefon poate fi bine memorat dar greu de recuperat.
Acest lucru afecteaza informatia pe care o oferiti altora, sau poate rezulta in faptul ca uitati activitati importante pe care le-ati planificat.
Alte dificultati includ slaba putere de concentrare, de rezolvare a problemelor, de planificare. Nu inseamna ca innebunesti daca nu mai ai aceeasi putere de concentrare.

A face fata depresiei pentru prima oara
Depresia poate afecta felul in care ganditi, rationati si rememorati, deci dificultatile cognitive pot sa se agraveze sau sa fie ameliorate in masura in care depresia este tratata. Daca nu se amelioreaza inseamna ca sunt cauzate direct de SM si nu de depresie.

Diagnosticul corect
Este bine sa primiti un diagnostic corect pentru a putea pe urma sa va tratati corect. Acest lucru trebuie supervizat direct de doctorul d-voastra, care poate sa va recomande pentru o evaluare din punct de vedere cognitiv.

Evaluarile cognitive
Evaluarea cognitiva consista in o serie de teste standard care va compara rezultatele cu rezultatele medii a unui lot de persoane de aceeasi varsta. Aceste teste pot identifica probleme specifice si ajuta doctorii sa se decida asupra tratamentului de care este nevoie. Scopul acestor teste este intelegerea / depistarea problemelor pe care le aveti.
Veti fi rugati sa mentionati dificultatile pe care le-ati intalnit. Vi se poate da un test de evaluare pentru verificarea memoriei si a abilitatii de procesare a informatiei. S-ar putea sa vi se ceara sa dati teste mult mai complicate – neuro-psihometrice, care detecteaza modele specifice in randul dificultatilor. (ex .numirea obiectelor)
Este util sa aduceti pe cineva care stie cum faceti fata activitatilor zilnice. Persoana respectiva poate sa ofere detalii care ti-au scapat.
Tratamente
Oricare ar fi cauza, exista o varietate de tratamente eficiente ce pot fi aplicate. Doctorul va poate prescrie antidepresive care nu provoaca dependenta, care va pot ajuta sa treceti printr-o faza mai proasta. Se iau pe o perioada de 6 luni pentru eficienta.
Terapia cognitiva va poate oferi o perspectiva asupra propriilor probleme, a vietii zilnice si a felului in care va puteti descurca. Tratamentul dureaza de obicei timp de 6 saptamani si va asigura deprinderi de care va puteti ajuta toata viata.

Schimbari de dispozitie
Unii oameni realizeaza ca schimbarile de dispozitie variaza in mod imprevizibil, de la stari euforice pana la caderi depresive. La un moment dat cad in tipare ale negarii sau ale acceptarii, sau simt ca nu mai au de ce sa-si traiasca viata. Unii sunt depresivi pe perioade mai lungi, sau retrasi, iritati si furiosi.

Reactiile la stres
Deprimarea este un sentiment care nu ocoleste pe nimeni. A trai cu SM si imprevizibilitatea caracteristica SM, inseamna ca 50% din cei cu SM pot sa treaca prin stari de depresie la un moment dat.
Depresia grava este aceea care va impiedica sa functionati normal si tine mai mult de doua saptamani. Poate fi semnalata prin stari de insomnie, fluctuatii in greutate, neliniste si stari contradictorii, viata pare seaca si lipsita de placeri. Pe langa starea de tristete si si melancolie, depresia poate fi cauzata si de factori cognitivi.

Factorul SM
In unele cazuri simptoamele cognitive si cele emotionale nu sunt cauzate de depresii, ci de inflamarea din cauza SM sau distrugerea mielinei din creier.
Oricare ar fi cauza, aceste simptome nu sunt legate de starea generala de inrautatire a SM si nici nu sunt indicatori de instabilitate. Ele se pot manifesta independent sau in legatura cu alte simptome. Ca orice alte simptome, apar si dispar si sunt mai evidente pe fondul oboselii.

Acceptarea ajutorului
Este important sa cereti ajutor profesional avizat pentru a rezolva aceste probleme emotionale si cognitive. Psihologii sau psihiatrii sunt specializati in evaluarea gravitatii simptoamelor, a identificarii cauzelor lor. Cu ajutorul lor, puteti primi ajutor avizat si eficient, fie prin tratament medical sau alte terapii.

Strategii pentru a face fata SM.
Este bine sa aveti la indemana solutii de succes deja incercate si experimentate. Recunoasterea problemelor sau a situatiilor stresante, gandirea in perspectiva, va vor ajuta mult sa faceti fata problemelor.

A face fata presiunilor
Nu exista vreo cale buna sau rea cand vreti sa faceti fata situatiilor; trebuie sa gasiti solutia ideala pentru d-voastra ca individ unic. Unele probleme pot fi rezolvate prin adaptarea rutinei zilnice sau a mediului casnic, sau prin cererea ajutorului din partea unui membru de familie sau prieten.
Alte probleme pot aparea mai greu de surmontat. Va veti simti incapabili de a schimba ceea ce vi se intampla, incapabili sa preveniti o criza, dar exista metode de a schimba felul in care ganditi. Descarcandu-va sufletul cuiva, meditand, concentrarea asupra unei activitati, relaxarea in mijlocul prietenilor sunt modalitati de a face fata SM.

A fi realist
Nu sperati in aparitia miraculoasa a unui leac, pentru ca aceasta atitudine realista nu va ajuta sa faceti fata micilor situatii zilnice, nici nu va ajuta sa detineti controlul. Discerneti intre ceea ce puteti stapani si ceea ce nu puteti, si mai ales intre ceea ce nu puteti schimba.

Ganditi in perspectiva
Gandirea in perspectiva nu presupune sa va asteptati la ce-i mai rau; dar prevazand o parte din necaz va ajuta sa-i faceti fata mai bine. Puteti deja sa faceti acest lucru intr-o anumita masura, prin vigilenta cu care verificati intotdeauna unde este cea mai apropiata toaleta, sau prin felul in care stiti care sunt persoanele pe care va puteti baza in timpul unei crize.
Incearca sa-ti planifici in asa fel ziua incat sa ai timp pentru relaxare. Nu-ti fa griji daca nu ai apucat sa duci toate lucrurile la bun sfarsit, concetreaza-te asupra ceea ce e mai important.

Memo-stickuri si liste
Folositi listele cu notite pentru a putea sa stapaniti lucrurile pe care trebuie sa le faceti (intalniri, administrarea de medicamente) Puteti sa va folositi de cineva care sa va aduca tot timpul aminte, sau sa folositi un sistem de alarma sau biletele care se lipesc peste tot. (memo-stick)
Daca aveti probleme cu concentrarea, nu ascundeti acest lucru oamenilor din jur, celor in care aveti incredere. Un semnal din partea lor atunci cand v-ati ratacit in ganduri, va poate fi de folos.
Daca sunteti pe cale de a invata o noua deprindere, identificati metodele care sunt cele mai eficiente. Unii se descurca mai bine cu instructiunile verbale, ajutati de liste si biletele, mai usor decat a retine totul in urma unei demonstratii.

Ascultati-va organismul
Organismul d-voastra poate sa va dea toate infrormatiile de care aveti nevoie – cand trebuie sa va potoliti si cand aveti resurse de energie. Odihna nu inseamna ca cedati. Pe de alta parte, un ritm lent va poate lasa impresia ca sunteti tristi si ca ratati evenimentele care va fac placere. Decideti de cat timp aveti nevoie pentru odihna si apoi faceti ceva placut si constructiv.

Alti oameni
Va trebui sa va obisnuiti cu ideea ca trebuie sa acceptati ajutor din partea altora, din cand in cand. Invatati sa realizati cand aveti nevoie de ajutor. Gasiti oamenii pe care va puteti baza, si puneti la punct detaliile necesare.
Incercati sa creati o retea de potentiale ajutoare in jurul d-voastra, pentru a nu va baza pe o singura persoana. Aceste persoane pot fi prieteni sau membri ai familiei, alti oameni cu SM care locuiesc aproape, sau ingrijitori profesionisti intelegatori si pregatiti. Stiind ca aveti pe cine sa va bazati, va ajuta mult in viata.

Luati o pauza
Este important sa aveti un spatiu personal pentru intimitate. Persoane in relatii stresante au nevoie deseori de timp si spatiu de desfasurare pentru a face lucruri individual. Daca va luati pauze relgulate, planificate, chiar si doar de cateva ore, puteti sa va eliberati de presiuni.

Bucurati-va de viata
Veti simti poate uneori nevoia sa deplangeti unele placeri care sunt la ordinea zilei in viata altora, dar va trebui sa va concentrati asupra a ceea ce puteti face si ceea ce va poate bucura. SM inseamna mai mult timp cu familia, timp dedicat hobby-ului sau noilor deprinderi. SM nu pune stop placerii de a trai viata.

Pot fi de folos terapiile complementare?
Aceasta este o introducere in subiectul terapiilor complementare despre care se poate sa fi auzit in legatura cu SM. Cu toate acestea tot ce veti citi sunt doar recomandari si va trebui inainte de orice decizie sa va consultati cu medicul de familie sau neurologul d-voastra.
Viata cu SM
Daca aveti SM, sunteti cu siguranta curiosi in legatura cu orice v-ar putea sa amelioreze starea; veti simti poate ca trebuie sa incercati totul si orice ar putea sa va fie de folos; sau pe de alta parte puteti trai cu convingerea ca nu se mai poate face absolut nimic.
Cu toate ca nu exista inca leac pentru aceasta boala, exista totusi tratamente conventionale care ajuta la ameliorarea simptoamelor. E normal sa adoptati un stil de viata sanatos si o dieta corespunzatoare. Este de asemnea important sa faceti acele lucruri care va ajuta sa va pastrati o atitudine pozitiva; multi oameni cu SM iau in considerare aceste terapii pentru usurarea unelor simptoame, chiar daca nu ajuta la vindecarea efectiva a bolii.

Terapiile holistice
Terapiile complementare functioneaza pe principul tratarii ‘ intregului’ si au ca scop stimularea puterilor de regenerare ale organismului, si nu suprimarea simptoamelor. Medicina complementara (alternativa/naturista/holistica) acopera o mare varietate de terapii, incluzand: aromoterapia, acupunctura, plantele medicinale, homeopatia, osteopatie si presopunctura, chiropractica.

Sunt aceste terapii eficiente?
Majoritatea terapiilor complementare nu au trecut prin testele de verificare conventionale, si prea putine au fost testate cu scopul de a trata SM, deci eficienta lor nu este demonstrata stiintific.
Si cu toate acestea daca ne gandim la ‘efectul placebo’ – atunci cand este administrat un medicament fara ingredienti activi – conform caruia se orbserva ameliorari de genul ‘ ma simt mai bine’ desi nu se cunoaste nici o schimbare cuantificabila a simptoamelor.

Sunt aceste terapii benefice?
Aceste terapii sunt de multe ori promovate cu descrierea de “sigure”, “blande” sau “naturale” , dar acest lucru nu inseamna ca nu au efecte secundare. Reactii de tot felul apar in urma acupuncturii sau tratamentului homeopatic. Exista si alte riscuri – a cadea sub manile unui terapeut incompetent sau a intarzia tratamentul conventional.

Cine plateste?
Desii remediile homeopate sau cele pe baza de plante medicinalepot fi prescrise chiar de medicul de familie, terapiile complementare nu sunt in mod normal inscrise in cadrul celor compensate, deci de obicei trebuie sa platiti pentru ele personal.

Cum se iau deciziile?
E bine sa fii precaut in caz ca ai SM. A incerca totul poate fi si costisitor si demoralizator; daca ceva nu functioneaza in cazul d-voastra, sau chiar incepeti sa va simtiti rau, s-ar putea sa ajungeti sa credeti ca e vina d-voastra. Este important sa retineti ca SM este o afectiune fluctuanta si imprevizibila. Niciodata, doi oameni supusi aceluiasi tratament nu vor reactiona la fel.
Unii oameni sustin ca terapiile naturiste nu sunt deloc eficiente, pe cand altii sustin ca reprezinta singura solutie pentru aceasta boala. Este bine sa tineti cont de toata informatia care exista vis-a-vis de subiect, si mai ales de opiniile profesionistilor, a caror rol este acela de va sprijini.
Este important sa aveti incredere in profesionalismul si cunostiintele oricarui terapeut pe care il consultati – pentru a va simti in siguranta si sprijiniti.
Ceea ce convine unei persoane nu o multumeste neaparat pe cealalta; deci nu trebuie sa va fie jena sa va alegeti pe altcineva daca nu va
simtiti comfortabil. Cu toate acestea, o relatie solida intre d-voastra si terapeut poate dura mai mult, la fel ca si constatarea efectelor benefice sau a dezavantajelor. Daca intalniti vreo problema, sau aveti nevoie de ajutor urgent, consultati-va cu medicul de familie.

Unde trebuie cautat un terapeut ?
Nu prea exista reglementari in privinta terapeutilor fara licenta de practica, deci practic oricine poate sa-si spuna ca e terapeut, fara a tine cont de calificarile sale sau experienta sa...Puteti cauta un terapeut de incredere prin urmatoarele modalitati
- prin centrul local de consiliere si tratare a SM din zona d-voastra
- la referintele doctorului neurochirurg sau cele ale medicului de familie
- intrebati la clinici sau spitale despre practicieni de referinta

Ce trebuie intrebat?
Unele organizatii profesioniste deja afirmate, au coduri de practica si standarde pentru membrii lor. Pentru a afla acest lucruri, intrebati:
- Care este pregatirea si licenta membrilor d-voastra?
- Sunt membri vostrii asigurati in caz de accident, neglijenta sau practica necompetenta?
- Care sunt procedurile pe care le adoptati in cazul reclamatiilor?
La ce trebuie sa va asteptati?
Un terapeut naturist poate discuta aspecte diferite ale vietii d-voastra, mult mai diferite decat doctorul de familie. De cele mai multe ori vor fi interesati de istoria medicala a intregii familii, de temperamentul d-voastra si despre alte aspecte decat cele care va intereseaza, privind starea d-voastra de sanatate .

Daca lucrurile merg prost
Nici un terapeut sau doctor nu va poate garanta succesul in urma acestor tratamente. Totusi, daca aveti motive serioase pentru a fi nemultumiti de unele aspecte ale tratamentului, vorbiti in primul rand cu terapeutul. Daca nu sunteti multumiti de rezultat, de explicatii vorbiti cu organizatia care ii sprijina.
Nu uitati:
- apelati intotdeauna la un terapeut care face parte dintr-o organizatie cunoscuta
- incercati sa va gasiti un terapeut care are cunostinte despre SM sau este dornic sa si le insuseasca.

Terapiile cunoscute.
Fizioterapia
Tulburarile de mobilitate sunt adesea primele semnne vizibile la omul bolnav cu SM.
Candinvaliditatea motorize avanseaxa,creind un handicap,bolnavul cu SM trebuie indrumat sa faca,pe langa tratamente(medicamentoase) si tratament fizio-kinetoterapeu-
tic.Tratamentul se face in baza unui program pe termen lung si individualizat,in urma unui consult riguros de catre terapeut.Un tratament corect fundamenta si continuu asigura o buna reabiliutare a functiilor perdute.
Principiile de baza ale tratamentuluisunt:
1. sa incurajeze dezvoltarea strategiilor de miscare;
2. sa incurajeze deprindera aptitudinilor motorii;
3. sa imbunatateasca calitatea miscarii;
4. sa diminuieza tonusul muscular;
5. sa accentueze aplicarea functionala a fizioterapiei;
6. sa sustina pacientul in scopul mentinerii mobilitatii;
7. sa implementeze terapia profilactica;
8. sa educe persoana bolnava in scopul unei mai bune intelegeri a simptoamelor SM si a felului in care ele afecteaza activitatile zilnice.
Fiecare bolnav cu SM este o personalitate individuala si trebuie tratata ca atare.

Terapia ocupationala in SM
Cuprinde intreaga gama de activitati zilnice,care fac ca bolnavii si familia sa sa traiasca mai bine.Majoritatea bolnavilor cu SM sunt personae cu o invaliditate sau cu un handicap permanent adesea destul de sever.Inainte de a ajunge in acest stadium de invaliditrate exista in viata bolnavului perioade in care terapia ocupationala trebuie sa le ofere mult avantaj in mentinera starii de bine.
Terapia ocupationala adecvata duce bolnavul spre cresterea abilitatilor functionale,aju- ta la extinderea capacitatii existentei independente si deschide ocazii pentru persoanele cu SM de a allege viata pe care doresc s-o traiasca.
Pe masura ce survine restabilirea,trebuie stimulate alte activitati,precum deplasarea.
Semnele unei ameliorari continuie,indica modifdicarea strategiilor de tratament astfel incat sa fie posibila o trecere spre o mai multa independenta in activitatile existentei zilni-
ce.

Hidroterapia
Are un aport deosebit in recuperarea bolnavilor cu SM.Exercitiile fizice in piscine,pentru
cei care nu au probleme urinare,escare sau o stare generala alterata,sunt importante prin
securizarea si faciltatea miscarilor pe care le adduce apa.Temperatura acesteia nu v-a pu
tea fi mai ridicata de 32 gradeC,deoarece caldura este contraindicate bolnavilor cu SM.
Durata sedintei v-a fi redusa pentru a evita o eventuala oboseala,terapeutul facand un
program individualizat.

Hipoterapia
Si-a dovedita eficienta si ofera satisfactii bolnavilor cu SM.Pacientii sunt pusi pe cai timp de un sfertde ora fiind legati cu o chinga in sa.Datorita hipoteraoiei pacientul cu SM poate gasi o destindere fizica si psihica si poate chiar cu timpul o ameliorare la mers.Se produce o destindere fizica foarte importanta.Mecanismul care v-a induce destindere fizica este pozitionarea membrului inferior(pozitie de inhibare a spasticitatii ca abductie+ rotatie externa;flexiune si contractie alternative a diferitelor grupe de muschi,provocata de
Dezewchilibrarile successive induse de miscarea calului la pas) Hipoterapia are un aport inreeducarea echilibrului.Deasemenea se produce o ameliorare in schema de mers.Hipo-
Terapia este in acelasi timp o terapie complementara si o ocupatie,care permitesa evadeze spre orizonturi mai bune.

Acupunctura si presopunctura
Acupunctura are ca scop restabilirea unui echilibru al energiilor in corp si promoveaza refacerea dupa o boala. Acest lucru este realizat prin asezarea unor ace foarte fine pe traiectul unei retele invizibile de canale energetice (numite meridiane), deblocandu-le si permitand astfel energiei sa circule liber. Presopunctura sau SHIATSU, functioneaza pe acelasi sistem, dar se folosesc degetele si in special presiunea degetului mare in locul acelor.
Nici un studiu nu a fost facut pentru a demonstra daca intr-adevar acupunctura ajuta la inlaturarea durerii in cazurile de SM dar se practica in clinicile de tratare a durerilor. Daca aveti dureri ca parte a SM discutati acest lucru cu doctorul sau neurologul d-voastra.
Aromoterapia
Aromoterapia foloseste uleiuri/esente concentrate, uneori prin incalzirea lor si volatilizarea lor in atmosfera din jurul bolnavului, dar cel mai des prin masaj de relaxare a corpului si de reducere a stresului. Aceste uleiuri nu se pot consuma pe cale orala si trebuiesc intotdeauna diluate inainte de masaj intr-un ulei de corp. Unele nu sunt indicate daca sunteti intr-o conditie mai speciala (sarcina, epilepsie) si acest lucru trebuie stiut de aromoterapistul d-voastra.
Cannabis
Unele studii indica faptul ca marihuana sau canabisul ajuta la reducerea spasmelor, a tremurului muscular, a durerii si a oboselii. Aceste studii sunt facute la scara mica si nu ofera dovezi concludente, de aceea este nevoie de o munca de cercetare mai evoluata. Acest drog este ilegal in Romania si nu poate fi prescris.In Marea Britanie, Alianta pentru Terapia cu Canabis organizeaza campanii serioase pentru schimbarea legii. Extractele sintetice (nabilonul si dronabilonul) exista dar nu sunt cu licenta de prescriere in regatul Marii Britanii si a Irlandei de Nord.
Chiropractica si osteopatia
Chiropractica si osteopatia au ca scop redarea sanatatii organismului prin manipularea oaselor, muschilor si tesuturilor, in special a coloanei, in principal pentru a ajuta sistemul nervos (in chiropractica) si rezervele de sange (in osteopatie). Tehnicile pot varia in intensitate. Osteopatia craniala implica miscarea usoara a oaselor din cap si sira spinarii
Plantele medicinale
Nici un studiu nu a demonstrat inca faptul ca o planta anume ar avea efecte benefice in tratatarea SM. Unele plante pot chiar cauza efecte secundare serioase, sau reactii neavenite la tratamentele conventionale. Remediile chinezesti pe baza de plante includ si ingrediente animale. Testele clinice au demonstrat ca mustul de ovazul are efect asupra unor forme de depresii si prezinta chiar mai putine efecte adverse decat antidepresivele conventionale, dar aceste studii nu au urmarit efectele asupra persoanelor cu SM.
Homeopatia
Foloseste substante foarte diluate, de obicei in forma de pastile sau picaturi, cu credinta ca “cui pe cui se scoate” . Un homeopat va tine cont de o varietate de factori pe langa simptoamele individuale, incercand sa gaseasca un leac pe masura individului. O agravare a simptoamelor poate avea loc in primele faze a tratamentului, acest lucru fiind un semn ca remediul corect a fost aplicat.
Oxigenul hiperbaric (OHB
S-a spus ca simptoamele SM pot fi reduse prin inspirarea de oxigen sub presiune. Federatia Centrelor de terapie contra SM are o retea in Marea Britanie unde acest remediu este disponibil, pe langa alte servicii de genul fizioterapiei, consilierii si altor forme de ajutor.Nu exista dovezi clare cum ca OHB este in beneficiul SM, si in timp ce unii oameni simt ca le mentine sau chiar imbunatateste starea, altii pretind ca le-a inrautatit simptoamele. Tratamentul poate fi costisitor, dar nu in toate centrele se taxeaza pe sesiune. Deoarece este periculos in situatiile in care nu este administrat corect, este important sa verificati daca centrul in care folositi OHB, este inregistrat in reteaua Ministerului Sanatatii si daca doctorul d-voastra considera ca e benefic pentru d-voastra.
Masajul si tehnicile reflexologice
Masajul stimuleaza circulatia sangelui in corp, ajuta la relaxare si confera o stare benefica intregului organism si psihic. Tehnicile sunt foarte variate :de la masaj gentil pana la cel vigoros. Aveti grija sa apelati la un profesionist care cunoaste detalii despre SM si va poate raspunde nevoilor d-voastra.
Reflexologia foloseste masajul picioarelor in punctele specifice pentru stimularea energiilor vindecatoare din celelalte parti ale trupului. In momentul apasarii unui punct din talpa care se dovedeste dureros, se constata o problema legata de organul care corespunde acelui punct si se maseaza pana la indepartarea durerii.
Meditatia
Meditatia va poate ajuta sa faceti fata stresului prin concentrarea asupra prezentului, va ajuta sa nu va mai concentrati asupra trecutului sau sa va faceti griji in legatura cu viitorul. Va poate ajuta sa va relaxati si sa va limpeziti mintea, inlaturand gandurile negative . Meditatia este un tratament ieftin si accesibil la orice ora. Totul depinde de fiecare din noi.
Yoga si exercitiul fizic
Indiferent cum va afecteaza SM, este important sa va pastrati muschii in buna functionare, si un program bine gandit este benefic pentru toata lumea.
Cu toate acestea, nu va fortati, pentru ca vi se ridica temperatura corpului prea tare si va accentueaza simptoamele, provocand oboseala.
Yoga calmeaza intelectul, energizeaza corpul si confera o senzatie generala de bine. Multi oameni au gasit in yoga o solutie impotriva stresului, depresiei si oboselii, pentru a va mentine o stare de spririt pozitiva si o conditie fizica normala.
Ar fi o idee buna sa discutati cu terapeutul d-voastra daca va ganditi la un nou tip de exercitu.

Hrana Sanatoasa! In Scleroza multipla
O dieta sanatoasa? Ce inseamna aceasta?
Pentru a pastra organismul nostru in buna stare de functionare, avem nevoie de multi nutrienti diferiti care se prezinta sub forma de mancare si bautura.
O dieta sanatoasa consista dintr-un echilibru a acestor nutrienti. Nici un fel de mancare nu contine toti nutrientii necesari de care avem nevoie in mod normal. De aceea, trebuie sa consumam o combinatie de diferite alimente.
Cele cinci mari grupe de nutrienti de care are nevoie organismul sunt:
• Carbohidratii
• Lipidele
• Proteinele
• Vitaminele
• Mineralele
si bineinteles apa si aer.

Hrana, energie si calorii
Hrana pe care o consumam se transforma in calorii. Proteinele, Lipidele si Carbohidratii produc multa energie. Energia se masoara in calorii si este necesara nu doar pentur miscare si exercitiu, ci si pentru mentinerea in bun stadiu de functionare a functiilor vitale.
1. Cantitatea de calorii de care are nevoie fiecare om depinde de inaltimea, constitutia si activitatile zilnice.
2. O persoana care presteaza munci fizice arde mai multe calorii decat un un om care lucreaza intr-un birou sau cineva care este incapabil de a depune efort.
3. De aceea cantitatea de calorii pe care o consuma un individ trebuie sa fie adaptata stilului de viata a acestuia. Prea multe calorii inseamna o greutate prea mare.
4. Cel mai eficient mod de a calcula numarul optim de calorii este acela de a va cantari si a va compara cu un tabel care prezinta greutatea ideala pentru o anumita inaltime
Pentru a reduce din calorii renuntati la produsele ce contin zahar si lipide. Consumul de zaharuri (adica de carbohidrati) ar trebui redus deoarece contin multe calorii si nu au valoarea nutritiva necesara, in afara de faptul ca produc energie pura. In orice caz, fibra, care este de asemenea un carbohidrat, joaca un rol important in ajutarea sistemului digestiv si de aceea trebuie inclusa in dieta.
Desi lipidele trebuiesc pe cat posibil excluse din dieta pentru reducerea excesului de calorii, unele lipide sunt totusi necesare, avand un rol important in structura sistemului imunitar a organismului si in formarea celulelor.

Legatura Teoretica intre Lipide si SM
Exita mai multe tipuri de lipide, cele mai importante fiind cele saturate si cele polinesaturate Nu incercati sa reduceti in mod drastic necesarul de calorii prin renuntarea la hrana plina de calorii. Este important sa consumati proteine deoarece ele au un rol esential in refacerea si construirea celulelor Daca doriti sa va controlati consumul de calorii, consultati pe cat posibil etichetele produselor alimentare pentru a vedea continutul de calorii si alegeti produsele cu mai putine calorii decat cele obisnuite.
Daca considerati ca sunteti suprapoderal sau subnutrit ar trebui sa consultati medicul de familie sau un dietician care sa va calculeze necesarul de calorii.
Urmatorul capitol explica rolul fiecarui nutrient
1. Explicand ce functii au ele de indeplinit in organism
2. Care mancaruri asigura sursa necesara de nutrienti
3. Ce masuri trebuiesc luate pentru o dieta sanatoasa
Carbohidratii.
Sunt divizati in doua grupe: simpli si complecsi. Zaharuri – iata numele dat unei grupe principale de carbohidrati simpli. Fibrele reprezinta o alta grupa de carbohidrati complecsi, si importanta lor este discutata in aceasta parte.
Carbohidratii simplii – Zaharurile
Exista multe tipuri de zaharuri pe langa zaharul simplu de consum.
-Glucoza si fructoza sunt exemple de zaharuri care se afla in mod natural in alimente ca fructele sau mierea. Lactoza este un zahar natural ce se afla in lapte.
-Zaharul este folosit pentru a accentua esenta multor alimente si este adaugat in multe alimente procesate pentru a satisface gusturile consumatorilor. Cu toate acestea, pe masura ce devenim mai constienti de importanta dietei pentru un organism sanatos, gusturile noastre se orienteaza inspre produsele cu mai putin zahar si fara aditiv zaharos. Produsele din conserve, sucurile de fructe si hrana semipreparata nu au nevoie de acea cantitate de zahar in plus pe care o contin. Cu toate acestea, zaharul poseda unele calitati care nu pot fi inlocuite de catre alti agenti indulcitori, care sa produca efect identic. Zaharul in exces un are urmari deosebite asupra bolnavilor de SM. Are legatura doar cu o serie de stari, printre care cea supraponderabilitatea sau problemele dentare.Deteriorarea danturii are ca si cauza mai degraba frecventa cu care sunt consumate mancarurile bogate in zahar, decat cantitatile in care aceste asunt consumate. Zaharul este bogat in calorii dar are putine beneficii nutritive. Iata de ce este energie pura. Pentru a evita tendinta de supra ponderabilitate, cantitatea de zahar din dieta d-voastra trebuie redusa.E nevoie de mult timp pentru a ne obsnui cu gustul mancarii neindulcite si de aceea acest proces trebuie facut pe indelete intr-o perioada de timp acceptabila. Mancarurile bogate in zaharuri ar trebui inlocuite cu cele neindulcite, cu zaharuri putine care sunt deobicei etichetate ca alimente reduse in continut caloric. Se pot adauga indulcitorii artificiali care pot da alimentelor un gust mai usor de acceptat.
Carbohidratii complecsi-Fibrele
Fibra este un carbohidrat prezent in alimentele de origine vegetala, incluzand cerealele,fructele,legumele,semintele.Este recomandatconsumul fibrelor pentru mbunata- tireaisistemului digestiv. Prea putina parte din fibre poate fi digerata de organism de aceea rolul lor este acela de a preveni constipatia sau hemoroizii.O alta functie importanta a fibrei este aceea de a se asocia cu colesterolul, ajutand la eliminare acestuia din organism. Acest fapt duce la reducerea riscului de boli ale inimii fiind benefice celor cu probleme ale vezicii biliare.Unii oameni sunt preocupati de faptul ca o dieta bogata in fibre le va afectaAbsorbtia nutrientelor in intestin. O dieta bogata in fibre permite mancarii sa circule mai lent prin organism si astfel nutrientele sunt absorbite p eo peroada mai indelungata de timp. Unii dieticieni au decoperit ca fibra impiedica absorbtia unor nutriente esentiale. Cu toate acestea, daca se pastreaza un echilibru in consumul de nutrienti, intr-o dieta variata, atunci nu se mai pune aceasta problema. Mariti cantitatea de fibra din dieta voastra in mod gradat. Cantitati mari in exces pot cauza dureri stomacale,flatulatie in exces, balonari. Consumul de apa in cantitati sanatoase este recomandat in cazul unei diete axate pe fibre.ntroduceti pe o perioada de cateva luni, in fiecare saptamana, cate un aliment bogat in fibre. In momentul in care veti coace, folositi faina integrala, adaugati tot felul de seminte in mancarurile gatite in caserole.Cantitatea de fibra pe care care o contine un aliment este deseori redusa in timpul procesului de preparare a mancarii. De exemplu, painea integrala contine mai multa fibra decat painea alba. Cartofii in coaja au mai multa fibra decat cei curatiti. Pe masura ce veti consuma mancaruri bogate in fibre veti constata ca acestea sunt mai gustoase decat produsele rafinate, prezentand avantajul de a satura stomacul in cantitati mai mici.
Lipidele
Exita mai multe tipuri de lipide, cele mai importante fiind cele saturate si cele polinesatu
Lipidele saturate pot fi gasite in alimentele de provenienta animala si sunt in stare solida la temperatura camerei. Grasimile saturate se gasesc in unt, slanina, branza si grasimea de pe carnea animala.Excesul de grasimi saturate este considerat un factor de risc in cazul bolilor de inima si asociat cu dezechilibre de tot felul. Se stie ca grasimea se depune pe peretii interiori ai arterelor, cauzand un efort nedorit asupra inimii. Grasimile polinesaturate sunt de fapt acizii grasi. Ei sun tin mod indirect implicati in formarea membranelor celulelor si a sitemului imunitar.Grasimile polinesaturate se gasesc in general in uleiurile vegetale ( cu exceptia uleiului de cocos si palmier, care sunt grasimi saturate) Margarina vegetala , cerealele, unii pesti si pui sunt surse de grasimi polinesaturate. Toate felurile de grasime produc energie, dar deoarece sunt foarte ridicate in continut caloric sunt un pericol de obezitate . Este recomandabil ca marea parte a grasimilor pe care le consumam sa fie de natura vegetala.
Acizii grasi esentiali(polinesaturti)sunt necesari persoanelor cu SM,ei servind la cresterea si refacerea tesutului nervos si la mentinerea structurii sale.Unele studii au ara-
tat ca substanta albadin sistemul nervos al bolnavilor cu SM,este saraca in acizi grasi esentiali.Acest fapt face ca mielina din substanta alba a acestor bolnavi sa fie mai vulnerabila la unele agresiuni intra sau extrinsici.
Acizii grasi esentiali joaca un rol fundamental in toate membranele celulare ale corpului.De cantitatea acizilor grasi esentiali depinde elasticitatea si flexibilitatea mem-
branei celulare.Se prea poate ca activitatea limfocitelor depinde de starea membranei celuleare si exista riscul de comportament diferit al acestor limfocite,daca membrane lor contine mai putin acid linoleic,cum de fapt se intalneste in SM..
Sunt doua familii de acizi grasi esentiali,foarte importannti.Prima este constituita din acidul linoleic si derivatii sai.( Omega6 ).A doua familie este aceea a acidului alfalinoleic si dervatii sai( Omega3 ).

Proteinele
Proteinele sunt o parte importanta in dieta noastra. Toate celulele organismului nostru sunt facute din proteine. Avem nevoie de proteine pe tot parcursul vietii pentru a construi si reface aceste celule pentru crestere si refacere Exista doua tipuri de proteine, animale si vegetale. Proteina animala este gasita in carne, oua, lapte, peste si pui.
.Proteinele vegetale sunt prezente in paine, nuci, fructe, legume si plante leguminoase.
.Cei mai multi dintre noi ne asiguram necesarul de proteine din dieta zilnica. Cu toate acestea, este recomandabil sa inclinam balanta spre sursele de proteine vegetale. Astfel se reduce continutul de grasimi saturate, si creste consumul de fibre.

Vitaminele
sunt esentiale pentru o crestere normala si sanatoasa si sunt indispensabile bunii functionari a organismului. Cu toate ca vitaminele in sine nu sunt o sursa de energie pentru organism, ele ajuta organismul in sintetizarea altor substante nutritive, ca de exemplu proteinele, carbohidratii si grasimile, prin transformarea lor in energie. In zilele noastre reusim sa ne asiguram necesarul de vitamine din prin modul nostru de alimentare si deficientele care duc la probleme caracteristice sunt foarte rare. Si totusi, probleme non specifice pot aparea prin marginalizarea importantei necesarului de vitamine, ca in cazul slabei resistente la infectii si senzatii de oboseala sau discomfort.
O dieta echilibrata contine urmatoarele vitamine:
Vitamina / la ce ajuta / unde se gaseste?
Vitamina A
1- ajuta in lupta impotriva infectiilor
- buna pentru piele
- ajuta vederea in lumina slaba
2- morcovi ,rosii, piersici, legume de verde inchis, oua, ficat de peste , ulei
Vitamina B (compex)
1 - ajuta la distrugerea carbohidratilor, a a grasimilor si ajuta la eliberarea energiei.
- nefiind retinut de organism pentru lung timp, este nevoie de o doza zilnica de complex vitaminos B
2 – fructe proaspete, legume, lapte, carne,peste, cereale, oua, nuci, si produse dospite.
Vitamina C
1 – opreste infectia; ajuta la absorbtia fierului din hrana si este buna pentru piele. Vitamina C nu poate fi retinuta de organism si de aceea e nevoie de o doza zilnica.
2 – Fructe proaspete si legume; produse intarite cu vitamina C
Vitamina D
1 – ajuta la absorbtia calciului si a fosforului care contribuie la o dantura sanatoasa si la oase puternice.
2 - Vitamina D este produs aprin actiunea razelor de soare asupra pielii. Este de asemenea prezenta in ficat, ulei de peste, lapte, margarina si cereale fortificate.
Daca nu se poate urma o dieta echilibrata, probabil din cauza lipsei de apetit, a dificultatilor de masticatie si inghitire sau din cauza unor dificultati digestive, ar fi indicat sa se suplimenteze dieta cu o serie de vitamine.
Daca sunteti preocupati de aportul de vitamine adus organismului, urmati sfaturile medicului de familie. Prea putini oameni realizeaza faptul ca o cantitate mare de vitamine luate in mod regulat pot fi daunatoare.
Mineralele.
Este greu de determinat cantitatea exacta de minerale de care are nevoie organismul nostru din cauza marilor variatii de minerale absorbite de intestin. Aceste variatii depind de mai multi factori, ca de exemplu nevoia organismului de un mineral specific sau amestecul de alimente consumate la o singura masa.
Mineralele sunt esentiale pentru organismul uman, pentru crestere, recuperare si starea generala de sanatate. Desi e nevoie de multe dintre ele doar in mici cantitati, trebuiesc asigurate prin mesele zilnice.
Atunci cand se urmeaza o dieta echilibrata si variata incluzand paine, cereale, fructe si legume, organismul ar trebui sa primeasca o cantitate adecvata de minerale, fara a mai fi nevoie de alte suplimente.
Doua din cele mai importante minerale sunt Fierul si Calciul.
Minerale / La ce folosesc? / Unde se gasesc?
Fe
1 – este esential in formarea globulelor rosii din sange. Globulele rosii ajuta la transportul oxygenului prin corp, si bineinteles oxigenul este necesar pentru producerea energiei.
2 - in carne, ficat, oua, legumele verzi, mazare, fasole, fructe uscate, cereale suplimentate.
Ca
1 – formeaza structura oaselor noastre si a dintilor. Este nevoie de Ca in mod regulat de aceea se recomanda o doza zilnica.
2 – legume verzi, lapte, branza, peste, fasole.
Sarea
Consumata in proportii normale, sarea reprezinta o parte esentiala a dietei noastre. Avem nevoie de sare pentru a mentine presiunea arteriala la un nivel potrivit si pentru a asigura un echilibru intre fluidele organismului.
Lipsa de sare poate duce la crampe musculare iar o cantitate prea mare poate duce la o tensiune prea ridicata la cei care sunt susceptibili in acest sens.
Sarea este prezenta in snack-uri, carnea tratata, alimentele pe baza de cereale, supele si legumele din conserve si bineinteles sarea de masa. Ca o recomandare ar trebui redusa cantitatea de sare din alimentatia zilnica.

Alcoolul.
Pentru cei mai multi oameni consumul de alcool este o activitate placuta in cadrul vietii lor sociale. Cu toate acestea secretul este masura.
Prea mult alcool nu cauzeaza doar o simpla mahmureala ci pe perioade mai lungi poate chiar prezenta consecinte serioase asupra sanatatii. Alcoolul are multe calorii de aceea consumul in exces poate duce la cresterea in greutate si la o lipsa de vitamine. Cantitatea de alcool care poate cauza probleme de sanatate variaza de la o persoana la alta.
Alcoolul nu are efecte directe asupra SM. Cu toate acestea, efectele alcoolului seamana cu simptomele SM : pierderea echilibrului, a capacitatii de coordonare a miscarilor, lacune ale memoriei si dificultati de concentrare.
De aceea, este posibil ca persoanele suferinde de SM sa fie mai repede afectate de alcool decat cele care nu au aceasta boala.

Legatura teoretica intre lipide si SM.
Toata legatura intre necesitatea unei diete echilibrate si SM se bazeaza pe realtia dintre SM si lipide.
Primul lucru care a dus la sugerarea unei legaturi intre acizii grasi si SM au fost studiile facute asupra bolii care aparea cu precadere in anumite parti ale lumii. Aceste studii evidentiaza faptul ca acolo unde se consuma in cantitati mai mari grasimi animale boala SM este mai frecventa. A fost de asemenea evidentiat faptul ca oamenii care consumau grasimi animale in exces nu aveau asigurat necesarul de de acizi grasi polinesaturati. S - a mai constatat ca bolnavii de SM au la un moment dat, pe durata bolii lor, un nivel foarte scazut de acizi grasi polinesaturati in sange.
Aciizii grasi polinesaturati – ce sunt ei si ce relatie au ei cu Scleroza Multipla?
Acizii grasi provin atat din grasimile animale cat si din uleiurile vegetale. Se clasifica in doua mari grupe: SATURATI si NESATURATI . Acizii grasi nesaturati sunt in esenta acizi grasi. Adica sunt componenti esentiali a dietei necesari cresterii si sanatatii.
Cei mai importanti acizi grasi nesaturati sunt: Linoleic, Linolenic si Arachidonic.
Multe alimente din hrana noastra contin grasimi polinesaturate, dar in principal uleiurile vegetale sunt sursa cea mai bogata. Unele soiuri de uleiuri de peste contin acizi grasi polinesaturati. Majoritatea grasimilor animale sunt compuse din acizi grasi saturati si de aceea au doar cantitati mici din acizii esentiali de care avem nevoie.
Pentru ce sunt esentiali acizii grasi polinesaturati?
Acesti acizi au doua functii importante pentru organism:In primul rand, sunt componente esentiale ale membranelor care inconjoara celulele din organism. Stratul de mielina deriva din aceste membrane. Acest strat de mielina este afectat in cele mai multe din cazurile de SM. In al doilea rand, acesti acizi sunt implicati in producerea prostaglandinei - care este o substanta secretata de organism care asigura buna functionare a mai multor tesuturi si a sistemului imunitar al organismului. Dupa cum se stie sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care se lupta cu infectia si cu boala.Sistemul imunitar este direct implicat si este cauza SM . Se pare ca sistemul imunitar produce anticorpi in cazul unor infecti sau virusi straini impotriva acestora DAR acesti anticorpi ataca si distrug si celulele sanatoase ale scutului mielitic. Astfel scutul de mielina este atacat.
De aceea este important sa ne asiguram cantitatea de acizi grasi esentiali (Linoleic, Linolenic si Arachidonic) pentru ca acestia sa poata sa-si indeplineasca functiile.
O alimentatie bogata in acizi grasi ,polisaturati si vitaminaD ar putea explica prevalenta scazuta a SM la pescarii norvegieni.Acest ansamblu de fapte a parut destul de coerent pentru a justifica studiul eficacitatii regimurilor bogate in acizi grasi nesaturati in SM.Din alimentatie acidul linoleic,care este un acid gras essential se presupune ca ar juca un rol important.Prin desaturare el se transforma in acid arahidonic,care este incorporate in membrane celulara.Din acidul arahidonic deriva prin diferite reactii prostaglandinele,care joaca un rol modulator asupra sinapselor,fiind una din modalitatea de influientare a sistemului imunitar,de catre sistemul nervos central.
S-au facutr o serie de experimente prin care s-a demonstrate interventia prostaglan-
dinelor in reglarea raspunsului imun,modul de actiune fiind multiplu.
In lipsa uleiurilor din alimentatie,mielina sintetizata in organism este mai usor atacata de noxe.
Ca resultat in urma acestor observatii, s-au facut teste prin metoda double-blind
(o tehnica folosita in testarea obiectiva a efectelor unui medicament sau tratament, tehnica care implica obscuritate totala in privinta identitatii celor testati si a celor care ii testeaza ) pentru urmarirea felului in care suplimentul de acid linoleic are efecte in evolutia SM.
Un grup a primit acid linoleic sun forma unor capsule de Ulei de Floarea Soarelui. Celalalt grup a primit a capsula placebo (o falsa capsula fara efecte). Nici unul din grupuri nu a fost constient de tratamentul aplicat.
grupul care primea capsulele cu acid linoleic au avut crize de SM mai putin grave si mult mai rare si de o durata mai scurta.
De unde s-a tras concluzia ca o forma a acidului linoleic luata ca supliment POATE avea efecte benefice.

IN CONCLUZIE

Desi suplimentarea dietei cu acid linoleic nu reprezinta o solutie de vindecare a SM, se pare ca modifica cursul bolii, reducand severitatea crizelor si frecventa lor.
Deci in teorie, ar trebui sa includeti in dieta d-voastra o cantitate mai mare de de acizi grasi nesaturati, care pot fi asimilati din maj- oritatea uleiurilor vegetale (cu exceptia celui de cocos si palmier care sunt uleiuri saturate)
Uleiurile vegetale sunt in general uleiuri lichide atat la temperaturi joase cat si la temperaturi ridicate. Unele uleiuri de peste contin acizi esentiali grasi.
Uleiul de floarea soarelui , porumb, soia, rapita si sofran contin acid linoleic. Pot fi achizitionate in forma de capsula si pot fi luate ca supliment la o dieta si sunt de gasit in farmaciile mari si chiar si in magazinele alimentare.
Produsele alimentare curative nu se elibereaza cu prescriptie, si pot fi de aceea destul de costisitoare. E profitabil sa achizitionati diferite sortimente care pot varia ca pret dar e mai indicat sa obtineti acesti acizi prin varierea dietei.
Au fost facute teste pentru studierea felului in care uleiul de primule afecteaza SM. Aceste teste efectuate prin metoda double – blind ( vezi explicatia mai sus) nu au reusit sa demonstreze ca uleiul de primule are destui acizi linoelici pentru a avea un efect benefic asupra SM. De aceea nu este prescris in tratamentul pentru MS.
Un alt produs prescriptibil MAXEPA, contine ulei de peste si vitamine in forma concentrata si este un tratament pentru hiperlipemie (boala sangelui cu grasimi). Ar putea exista argumente in favoarea acestui medicament pentru folosirea lui in tratarea SM dar nu exista dovezi suficient de convingatoare in acest sens. Iata de ce nu este prescris ca tratament pentru MS.
Sunt in discutii si experimente multiple strategii de reparare a sistemului nervos central. Aceste strategii constau in administrarea de factori de crestere neuronala,care impiedica degenerarea axonala,stimuleaza regenerarea tecii de mielina,impiedica distrugerea oligo-
de ndrocitelor si stimuleaza regenerarea tiecii de mielina.Acesti factori neurotrofici se administreaza pentru a sprijinii remielinizarea si restaura neuronii si oligodendrocitele si pentru a proteja si regenera axonii.
Ca stimulatori ai imunitatii pot fi administrati antioxidanti ca;vitamine din grupa B,vit.C,si cuenzima Q10.
Inexistenta la ecuator a SM,se poate explica prin faptul ca iradierea solara este permanenta si intense,ceea ce duce la o mare cantitate de vitamina D in organism,care protejeaza populatia fata de SM.Prevalenta mica in Groenlanda se explica prin consumul mare de peste
bogat in vitamina D.Vitamina D este eficienta numai daca se administreaza pe langa alimente si suplimente medicamentoase.
Administrarea zilnica timp se doi ani a calciului in doza de 16mdr/Kg/zi,a magneziului 10mgr/kKgr/zi si a vit.D.125micrograme/zi ,scade numarul de pusee in SM
Sfaturi utile in urmarea unei alimentatii sanatoase
De d-voastra depinde in totalitate, felul in care alegeti sa va alimentati sanatos dar exista cateva etape usor de urmat care va indreapta spre calea sanatatii:
Pentru a reduce totalul de lipide
1. Cautati produse marcate cu eticheta “continut caloric scazut”, “ degresat”. Cand folositi produse lactate incercati variantele ‘ light’, adica cele degresate sau semi – degresate.
2. Cumparati bucati subtiri de carne si curatati-le de orice urma de grasime inainte de gatirea acestora.
3. In loc de prajire e preferabil sa gatiti hrana la gratar, prin coacere, fierbere, pe aburi, la cuptor. Dupa ce rumeniti mancarea in ulei, scurgeti excesul de grasime.
4.Cand gatiti carne tocata, fierbeti-o repede in apa pentru 5 minute si dupa ce o lasati sa stea pentru cateva minute excesul de grasime se ridica la suprafata si poate fi separat. Dupa aceea gatiti carnea in mod normal.
5. Prin adaugarea verdeturilor, a condimentelor, suc de lamâie, sos de rosii se poate reda savoarea pieduta prin înlaturarea grasimii.
6. Iaurtul degresat este un foarte bun substitut pentru smântâna proaspata si poate fi folosit cu succes ca înlocuitor pentru aceasta.
7. Adaugati mai multa carne alba si peste în dieta voastra. Daca fofositi carne de pui înlaturati pielea care contine multa grasime saturata.
8. Consumati peste din conserva sau saramura, în loc de cel în ulei.
NB! Pentru a înlocui grasimile saturate (grasimile animale) cu cele polinesaturate, folositi uleiul si magarina dietetica (de provenienta vegetala) în loc de slanina si unt.
Pentru a reduce consumul de zahar
1. Eliminati în mod gradat zaharul din ceai si cafea, si folosisi în locul acestuia îndulcitori artificiali.
2. Cautati produse care au continut caloric redus sau nu au zahar (sugar free)
3. Înlocuiti dulciurile, budincile si bomboanele cu gustarile usoare, fructele proaspete si salatele. Fructele si amestecurile cu nuci pot fi folosite ca alternative, desi nu ar trebui folosite în cantitati mari pentru ca aportul de zahar este semnificant.
4. Acolo unde este posibil reduceti cantitatea de zahar din retete. Incercati sa adaugati esente de fructe, lamâie, migdale pentru a îmbunatatii savoarea.
5. Daca folositi fructe din conserva, încercati sa le folositi pe cele în sos natural decât pe cele în sirop.

Pentru a mari consumul de fibre
1. Folositi produse integrale, pâine integrala, paste, faina si orez oncentrate.
2. Nu curatiti legumele decât daca e oncentr necesar, deoarece cea mai mare parte de continut de fibra e în coaja. Curatarea coajei prin frecare e mai avantajoasa si mai indicata în toate situatiile.
3. Încercati cartofii copti în coaja ca alternativa la cei prajiti. Coaja e destul de gustoasa.
4. La micul dejun e recomandabil sa consuamti musli (fara zahar sau sare) sau cereale fara aditivi.
Pentru a mari consumul de vitamine si minerale
1. Consumati legume proaspete, fructe si salate cât de des posibil. Depozitati aceste produse în frigider pentru a le mentine proaspete, si valoroase din punct de vedere nutritional. Daca nu aveti timp pentru cumparaturi pastrati produse congelate preferabile celor din conserve. Daca totusi consumati produse din conserve atunci alegeti-le pe cele fara aditivi. (zahar, sare, coloranti)
2. Evitati sa fierbeti prea mult legumele pentru ca în acest fel li se pierde valoarea nutritiva. Gatiti-le repede, preferabil pe aburi sau microunde.
3. Încercati sa asezonati orice masa cu o salata oncen exagerati cu sosurile pentru salate.
Pentru a reduce consumul de sare
1. Cautati produsele pe care scrie ‘ fara sare’ sau ‘ fara sodiu’.
2. Reduceti sarea din bucate. Nu aveti nevoie de sare daca adugati un cub de concentrate.
3. Nu puneti sare la masa.
4. Adaugati ierburi, condimente, lamâie, otet pentru a scoate an evidenta savoarea mâncarii.
Controversata terapie prin diete
Dieta impotriva alergiei
Terapia antialergica a fost practicata de multi ani, reusind sa previna unele recidive ale SM si sa aduca reveniri spectaculoase. Exista multe cazuri individuale care povestesc despre recapatarea mobilitatii dupa multi ani de imobilitate.
Cu toate acestea nu exista nici o dovada medicala care sa sprijine aceasta teorie sau metoda de tratament.
Asociatia SM din Marea Britanie si Irlanda nu recomanda folosirea acestor tratamente bazate pe diete anitialergice. Unele pot fi foarte stricte, implicând largi cantitati de suplimente vitaminoase si de minerale, si poate cauza mult stres individului care încearca sa îndure acest lucru.
Trebuie luat în considerare si costul consultatiilor si de asemenea si efectele psihologice asupra pacientului caruia ii pot creste sperantele nemotivat.
Dieta fara gluten
Nu exista nici o dovada care sa ateste faptul ca o dieta fara gluten este benefica bolnavilor de SM. Exista unele boli specifice care reactioneaza la gluten. Cu toate acestea glutenul nu are pe termen lung nici un efect asupra bolnavilor de SM.
Au fost facute teste cu bolnavi de SM care urmau o dieta fara gluten dar rezultatele nu s-au aratat pozitive.

Sfaturi practice pentru a va face viata mai usoara în bucatarie
Cu oboseala si problemele de coordonare cauzate de SM gatitul se poate dovedi o munca obositoare si insurmontabila. Multe probleme pot fi depasite prin achizitionarea unui echipament adaptat sau ajutoare în bucatarie care va multumesc asteptarile. Exista ustensile special concepute care pot sa va ajute în problemele de dexteritate: apucarea, tremuratul, accesele de slabiciune. Întrebuintarea de echipamnete de procesare a hranei usureaza mult munca în bucatarie. .
Când gatiti mâncarea, faceti o cantitate mai mare daca este posibil, si congelati restul în portii potrivite pentru o alta data. Nu va ia mult timp si nici nu presupune un efort extraordinar sa gatiti în cantitati mai mari si va economiseste timp pentru alte dati. Aveti grija sa decongelati hrana înaite de folosire si sa nu o mai recongelati a doua oara. Daca sunteti obositi sa gatiti cina, preparati – o mai repede în timpul zilei si reîncalziti-o seara.
Reîncalziti-o bine pentru a va asigura ca orice bacterie prezenta în mâncare este distrusa.
Experimentând, veti descoperi care din mâncaruri se congeleaza bine, pot fi decongelate sau pastrate pentru o alta preparare pentru o perioada de timp.
Planuind din timp meniul, va veti pastra mult timp energia, profitând de zilele mai libere.

Retete utile pentru voi

Urmatoarele 10 retete ar trebui sa reprezinte un exemplu de dieta integrala, bune de pus în practica. Aceste retete au fost selectate pentru a oferi mai usor sugestii celor care vor sa se alimenteze sanatos, asigurând necesarul nutritiv si scotând în evidenta faptul ca a mânca nu trebui sa fie o activitate plictisitoare. Aceste mese propuse sunt recomandate tuturor oamenilor.
Nici una din retete nu ia mai mult de 30 min ca timp de preparare si arata ca o reteta normala, poate fi adaptata unui mod sanatos de viata. Oferim prin aceste retete si sugestii de înghetare sau reîncalzire.

Supa deasa de legume
Lipsa grasimilor si continutul bogat în legume si orz macinat face din aceasta supa deasa si colorata, o masa pe cinste atunci când e servita cu paine integrala calda. Nu ezitati sa folositi si alte legume mai ales din specia celor cu pastai (mazare marunta in loc de orz, sau ardei grasi verzi in loc de varza) pentru a oferi variante gustoase comesenilor.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 1 hr
Portii: 4 – 6
Ingrediente
15 ml de ulei de floarea soarelui
1 fir de praz spalat si taiat
2 morcovi, curatati si feliati
2 bucati de telina taiate felii
225 grame varza alba, maruntita
397grame rosii din conserva
900 ml zeama de legume
100gr orz macinat
2 foi de dafin
sare si piper negru
Mod de preparare
1. Incalziti uleiul intr-o tigaie mare, adaugati prazul, morcovii, telina si varza si caliti-le usor timp de 5 min, pana cand se inmoaie dar nu se inchid la culoare.
2. Adaugati rosiile, zeama de legume, orzul si foile de dafin, lasati-le sa dea in clocot, acoperiti-le si apoi lasati-le la foc mic timp de ora, pana se inmoaie orzul.
3. Inainte de a servi supa, indepartati foile de dafin si asezonati ciuu condimente dupa gust.
Supa poate fi congelata fara sa-si piarda savoarea.

Lasagna cu legume
Mancand legume si marind astfel consumul de fibre renuntam la grasimi dar asta nu inseamna ca mesele noastre sunt plictisitoare. Incercati aceasta gustoasa reteta de lasagna cu legume.
Timp de preparare: 25 - 30 minute
Timp de gatire: 30 min
Portii: 4
Ingrediente
Sos de legume
30 ml de ulei de floarea soarelui
1 ceapa de marime medie, feliata
1 catel de usturoi, zdrobit
1 ardei verde curatat de seminte si taiat
225gr dovlecel feliat
100gr ciuperci feliate
397gr tomate pasta
300ml zeama de legume
15ml ierburi amestecate
25gr de faina de malai
50ml apa rece
439gr de fasole alba din conserva, strecurata

Sos de branza
50gr margarina vegetala
50gr faina integrala
450ml lapte degresat
5ml mustar
100gr branza mozarella, razuita/cascaval
sare si piper negru
12 foi de lasagna din faina integrala
Mod de preparare
1. Incalziti uleiul intr-o tigaie mare, adaugati ceapa, usturoiul, ardeiul, dovlecelul si ciupercile si prajiti-le usor fara a le rumeni.
2. Adaugati rosiile, zeama si pasta de rosii, verdeturile si fierbeti tot amestecul, acoperit timp de 10 zile.
3. Intre timp faceti sosul de cascaval. Puneti margarina, faina si laptele intr-o tigaie, fierbeti amestecul invartind tot timpul pana se ingroasa. Trageti oala de pe foc, amestecati mustarul si jumatate din branza razuita. Condimentati.
4. Amestecati faina de malai cu apa rece si amestecati totul cu sosul de legume. Adaugati fasolea si amestecati pe foc pana la ingrosare.
5. Asezati totul in tigaie alternand sosul de legume cu foile de lasagna si cu sosul de branza intr-un vas mai inalt si rezistent la temperaturi de cuptor. Terminati punand ultimul strat de cascaval si presarand deasupra restul. Asezati totul in cuptor si pentru 30 min lasati amestecul sa se intrepatrunda si macaroanele lasagna sa se coaca.
Se poate congela si reincalzi la microunde.


Ton si salata de paste
Cand folositi peste din conserva alegeti de preferinta cel in saramura in loc de cel in ulei. Aceasta salata e usor de preparat si ideala pentru o masa de pranz. In loc de un sos uleios, se foloseste otet sau juice de lamaie, sau ca o alternativa putin iaurt natural degresat.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 10 min
Portii: 4
Ingrediente
225gr paste din faina integrala
200gr ton in conserva, strecurat
1 ardei rosu, fara seminte si feliat
75gr arpagic, taiat marunt
3 radacini de telina, feliata
100gr porumb dulce decongelat
15ml suc de lamaie
15ml otet
piper negru macinat
Mod de preparare
1. Puneti o oala mare la foc cu apa cu sare, adaugati pastele si fierbeti-le la foc mic 10 min pana devin moi.
2. Intre timp combinati toate ingredientele care au ramas intr-un vas mare.
3. Strecurati pastele intr-un strecurator si clatiti-le cu apa rece. Adaugati – le salatei si amestecati bine inainte de a servi.
Nu se poate congela daca vreti faceti portii mai mici.

Placinta pescarului
Pestele alb are putine grasimi si sosul este facut din margarina vegetala si lapte degresat. Se poate folosi faina alba in loc de integrala, daca doriti sa aveti u sos in intregime alb, dar acest fapt va reduce continutul de fibre a mesei.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 30 min
Portii: 4
Ingrediente
900gr cartofi
700gr peste alb (ex: cod, egrefin)
600ml lapte degresat
1 frunza dafin
50gr margarina vegetala
100gr porumb congelat
patrunjel
75gr lapte degresat
sare si piper negru macinat
100gr cascaval gras, razuit
Mod de preparare
1. Curatati si taiati cartofii si puneti-i la fiert pentru 10-20 minute
2. Intre timp puneti pestele, laptele si dafinul intr-o tigaie la fiert, reduceti intensitatea flacarii si fierbeti pestele timp de 5-10 min , carnea devine alba
si se desprinde in bucatele foarte usor.
3. Culegeti pestele cu o paleta sitata si asezati-l pe o farfurie. Inlaturati frunza de dafin. Deprindeti pestele de schelet si curati-l de alte oase si piele.
4. Faceti sosul : adagati margarina si faina in laptele in care a fost fiert pestele. Fierbeti amestecul, amestecand continuu pana cand se ingroasa totul si apoi adaugati pestele, porumbul si patrunjelul. Fierbeti totul l afoc mic 5 min.
5. Strecurati si zdrobiti cartofii, adaugati si 75 ml de lapte. Condimentati.
6. Amestecati jumatate din cascaval in sosul de peste si asezati-l int-un vas yena. Acoperiti in mod egal cu cartofi, si asezati deasupra restul de cascaval.
Puneti-l la grill pentru 3 – 5 minute pana cand se topeste cascavalul.
Poate fi reincalzit dupa congelare. Este o masa ideala pentru intreaga familie. Pentru a oferi o savoare speciala acestei mese folositi 450ml lapte
si 150ml vin alb pentriu fierberea pestelui.

Orez cu pui
Carnea de pui are putine grasimimai ales cand este inlaturata pielea. In aceasta reteta este gatita cu orez maro pentru un rizotto excelent.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 30 – 35 min
Portii: 4
Ingrediente
450gr de piept pui, fara piele si taiat cubulete
30ml ulei floarea soarelui
1 ceapa marime medie
1 catel usturoi, zdrobit
3 morcovi mijlocii, curatati si feliati
100gr ciuperci, feliate
1 ardei rosu, fara seminte si taiat marunt
600ml zeama de pe carne de pui
100gr mazare congelata
10ml ierburi amestecate
Mod de preparare
1. Prajiti pieptul in ulei timp de 4-5 min. Adaugati ceapa, usturoi, morcovi, ciuperci si ardei si prajiti-le impreuna 2 – 3 minute.
2. Adaugati orez, mazare s verdeturi, dati-le in fiert si acoperiti vasul la foc mic pentru 30 – 35 min, amestecand ocazional.Orezul trebuie sa absoarba tot lichidul, daca tot mai ramane ceva dupa timpul de fierbere inlaturati excesul de lichid. Ca o varianta, daca orezul devine prea uscat mai adaugati apa sa nu devina lipicios.
Se consuma proaspat.

Ghiveci cu mere si carne de porc
Carnea de porc e o carne destul de grasa dar se pot cumpara bucati foarte subtiri si se poate inlatura orice grasime in exces. Legumele, merele si faina integrala maresc continutul in fibre al acestei mese.
Timp de preparare: 15 – 20 minute
Timp de gatire: 1ora
Portii: 4
Ingrediente
15m ulei floarea soarelui
450gr filet de porc sau ceafa feliata
1 ceapa feliata
2 morcovi, taiati
100gr ciuperci, feliate
50gr faina integrala
225ml zeama pui
225ml cidru sec
450gr mere de casa
Mod de preparare
1. Prajiti carnea de porc in ulei pentru 3 – 5 min pana se rumeneste.
2. Adaugati ceapa, morcovii si ciupercile si prajiti-le inca vreo 5 minute.
3. Turnati faina si invarti usor timp de un minut dupa care adaugati zeama s cidrul. Cand fierbe amestecati continuu si mai lasati sa clocoteasca innabusit 1 ora pana devine carnea moale.
4. Curatati si taiati merele si adaugati-le in cratita in ultimele 10 minute . Nu lasati totul prea mult la foc pentru ca feliile de mere sa nu devina prea moi.
Se serveste cu orez maro, paste integrale sau cartofi in coaja.

Coca moale cu carnaciori
Iata un exemplu de meniu adaptat dietei sanatoase. Reduceti continutul de grasimi saturate inlocuind carnaciorii obisnuiti cu o varietate mai putin grasasi folositi lapte degresat. Folosind faina integrala creste valoarea nutritiva si savoarea turtitei.
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 45- 50 min
Portii: 4
Ingrediente
8 carnaciori grosuti dar fara grasimi
100gr de faina integrala
2 oua
450ml lapte degresat
piper negru
Mod de preparare
1. Asezati carnaciorii intr-un vas care nu se lipeste si bagati-i la cuptor 15 min.
2. Intre timp pregatiti aluatul, amestecand laptele, faina, ouale si piperul cu batatorul. Se aseaza amestecul la racit in frigider.
3. Dupa 15 min, luati carnaciorii din cuptor turnati peste ei amestecul si puneti totul la cuptor pentru 30-35 min pana cand continutul se rumenste si creste putin.
Se sevreste cu legume si sos de carne.
Se poate congela si reincalzi dar este mai bun servit pe loc

Chili cu carne
Se poate cumpara din magazincarne de vita tocata sau se poate toca inainte de a gati pentru a putea inlatura grasimile in exces.
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 45 – 1 ora
Portii: 4
Ingrediente
450gr carne de vita tocata
1 ceapa mare taiata
1 catel usturoi zdrobit
1 ardei verde, fara seminte si maruntit
5ml praf de chili
5ml boia
25gr faina integrala
15ml rosii puree
397gr rosii in consevra
439gr fasole strecurata
225gr zeama de pe carne de vita
225gr orez maro
Mod de preparare
1. Puneti la prajit fara ulei carnea pana se rumeneste, cam 5 minute. Adaugati ceapa, usturoi, ardei si mai prajiti 2 minute. Inlaturati orice exces de grasime .
2. Amestecati praful de chili, boiaua, pasta de rosii si faina si gatiti totul la foc mic 1 minut.
3. Adaugati zeama, bulionul, fasolea si dti tot amestecul in fiert, amestecand constant pentru 45min - 1ora.
4. Cu o jumatate de ora inainte de a servi masa, puneti la fier o oala cu apa cu sare, adaugati orez si fierbeti-l la foc mic. Strecurati-l si serviti-l cu sos carne si chilli

Fructe cu aluat maruntit
Aceasta reteta este diferita de cea traditionala prin faptul ca este marit continutul de fibra si se foloseste grasime polinesaturata in loc de unt.
Daca sunteit obisnuiti cu faina alba renuntati la ea si treceti incet, incet sa folositi faina integrala. Folositi orice fructe de sezon: mere, prune, afine, zmeura. Incercati sa amestecati perele cu piersicile.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 25 – 30 min
Portii: 4
Ingrediente
700gr de fructe gatite la foc mic, inabusite
Amestecul de aluat
75gr margarina vegetala
100gr faina integrala
25gr zahar dietetic maro
25gr fulgi pe baza de cereale
Mod de preparare
1. Puneti frcutele intr-un vas la cuptor
2. Amestecati margarina,faina, zaharul pana cand se formeaza mici faramite de aluat. Amestecati si fulgii si imprastiati tot amestecul peste fructe.
3. Lasati tot amestecul la cuptor 25 – 30 min pana se rumeneste totul.
Se serveste cu iaurt degresat sau cu crema de oua facuta cu lapte degresat

Prajitura cu branza, ghimbir si mandarine
De obicei aceasta prajitura se gateste cu multe ingrediente cu continut gras. Aceasta reteta va demonstreaza ca se poate adapta totul pentru a reduce continutul de zahar, grasimi si a creste continutul de fibra.
Timp de preparare: 10 – 15 minute
Timp de gatire: 1 ora
Portii: 6 – 8
Ingrediente
100gr bicuiti cu ghimbir
75gr margarins vegetala
50gr fulgi de ovaz
220gr mandarien in conserva in suc natural
400gr branza sortiment light, fara grasimi
150gr iaurt afar grasimi
Mod de preparare
1. Zdorbiti biscuitii si amestecati-i cu margarina si fulgii. Captusiti fundul unei tavi cu acest amestec.
2. Pastrati 8 bucati de mandarine pentru scopuri educative. Taiati restul in jumatati si amestecati – le cu branza si cu iaurtul. Asezati acest amestec peste biscuiti si puneti totul la racit la frigider.
3. Inaite de a servi decorati cu feliute de mandarina.

Probleme de cunoastere si perceptie in SM.

Catherine Britell, Doctor

Probleme de memorie, gandire, perceptie si limbaj asociate cu SM sunt din ce in ce mai des acceptate si recunoscute ca manifestari frecvente in 45-65% din cazurile de bolnavi de SM.

Din cauza unor neintelegeri generale referitoare la natura si modalitatile de a face fata acestui handicap cognitiv, acest lucru a devenit unul din cele mai serioase amenintari la adresa personalitatii individului suferind de MS.
Multi bolnavi cred ca avand acest handicap cognitiv le va fi imposibil sa isi pastreze locul de munca, sa ramana capi de familie, sau sa continue in administrarea propriilor afaceri financiare si legale. Acest lucru este inspaimantator daca nu chiar terifiant. Pe langa acest fapt, exista un stigmat asociat persoanelor cu disfunctii congnitive. Adica e in regula din punct de vedere social si moral sa umbli cu baston dar daca nu poti sa GANDESTI normal, esti stigmatizat intr-o categorie aparte cu handicap cumva rusinos. E un punct de vedere aproape medieval ca si conceptie, ca si cum creierul ar fi leaganul sufletului, si deci in consecinta persoana cu disfunctii cognitive ar fi din punct de vedere spiritual la un nivel rudimentar, cu lipsuri. Iata o atitudine stupida si chiar periculoasa, dar foarte prezenta in societatea noastra.
Probabil cel mai important lucru pe care il poate face un om, in materie de atitudine este sa considere creierul ca o simpla parte a sistemului nervos, sistem care poate fi afectat de SM in multe feluri.
Exista multe feluri prin care functiile cognitive sunt afectate de SM. Iata cateva dintre ele:

I. Atentia/concentrarea si memoria pe trmen scurt.
Acesta este probabil cel mai frecvent lucru intalnit la SM. Este deseori caracterizat ca o usoara intrerupere a sirului gandirii.
De exemplu, stai la lucru si incerci sa rezolvi o problema complicata de statistica si vine cineva si iti spune ca ploua afara....exact de ce aveai nevoie...In mod normal, o persoana sanatoasa ignora informatia si se reintoarce la lucru. Dar in cazul SM aceasta intrerupere deconecteaza total sirul gandirii, iar pentru a relua problema de unde a ramas trebuie inceput totul de la capat. Iata cum se pierd 30-40 min de munca productiva.
O alta faza frecventa este imposibilitatea de concentrare la doua lucruri deodata. Incercati sa cititi ziarul intre timp ce supravegheati copilul ce se joaca zgomotos in camera. In final nu reusiti sa intelegeti nimic din articol.
Sau incercand sa reparati ceva, vine sotia si va spune sa il luati pe George de la fotbal la ora trei, in timp ce ea o duce pe Simona la lectia de flaut. Va treziti ca la intoarcerea sotiei, cand va intreaba de copil habar nu aveti despre ce vorbeste....iar acest lucru duce la panica.
Exista modalitati specifice de evitare a acestor incidente.
O modalitate ar fi un birou personal la lucru unde telefonul sa fie transferat pe mail, pentru a nu intrerupe persoana care lucreaza la un proiect. Acest lucru nu e deloc imposibil si este o cerinta rezonabila din partea unui angajat cu disfunctii de acest fel.
O alta solutie ar fi bine cunoscutul POSTE-IT, adica acele hartiute care se lipesc peste tot, de diferite culori, pe care se pot nota orele si sarcinile ce trebuiesc indeplinite. Aceste hartiute sunt foarte des folosite si in casele in care nu sunt bolnavi de SM. Este un truc extrem de util.

II .Procesarea informariei.
Exista dovezi despre faptul ca bolnavii de SM au nevoie de mai mult timp pentru a procesa un material nou, o noua informatie. De asemenea si formularea unui raspuns la noile informatii poate lua mai mult timp. Acest lucru poate pune in dificultate un om in timpul unei sedinte de afaceri sau un parinte in momentul cand trebuie sa decida daca copilul de 16 ani are voie sa ia masina in oras vineri seara. In orice situatie in care trebuie sa se gandeasca repede, bolnavii cu probleme de procesare a informatiei se simt jenati.
Evitati sa impuneti acestor oameni necesitatea de a lua decizii pe loc. Dati-le timp de gandire, pentru ca desi nu gandesc rapid, ei gandesc bine si profund problemele pe care le supuneti atentiei lor. Nu trebuie desconsiderata eficacitatea lor in mod general doar pentru ca nu gandesc cu viteza luminii.

III.Functii executive.
Cu totii avem o gramada de ganduri si emotii care ne bantuie prin cap mai tot timpul si una din functiile cognitive automate este aceea de alege asupra caruia trebuie sa ne concentram la un moment dat si care trebuie lasat uitarii pentru o perioada de timp.
Un numar considerabil de indivizi cu SM au probleme atunci cand trebuie sa isi organizeze gandurile, sa le aranjeze conform prioritatilor, sa-si controleze emotiile sau sa-si schimbe cursul gandurilor. Acest lucru poate ingreuna destul de mult interactiunea cu ceilalti, dar nu insemna ca trebuie catalogati drept ciudati sau sinistri.
Cand acest lucru se intampla, o persoana poate deseori compensa in mod eficient, invatand sa-si dezvolte vointa in executarea unor functii a caror automatizare s-a pierdut. Bineinteles, toate aceste lucruri dureaza si consuma destula energie.

IV.Perceptia.
Oamenii cu SM au probleme de vedere. Li se intampla deseori sa aiba dificultati in a intelege /distinge ceea ce vad. Acest fapt poate fi caracterizat prin imposibilitatea de a afla o pereche de sosete albastre sau un batator de oua cand acestea se afla in sertare pline cu diferite lucruri.

V.Vorbirea.
Cu toate ca multi oameni cu SM au probleme de exprimare, ele sunt mai mult legate de incapacitatea de a forma cuvinte si propozitii repede si corect insiruite, decat de imposibilitatea de a gandi cuvantul potrivit care trebuie rostit. Ocazional, acest lucru se intampla, cand o persoana stie exact ce vrea sa spuna, dar nu se poate gandi la cuvantul potrivit.

VI.Functia intelectului.
Aceasta pare sa fie cea mai putin afectata functie cognitiva. Adica abilitatea de a gandi, invata si trage concluzii potrivite este cel mai putin afectata. Oameni cu SM isi pierd foarte rar capacitatea de a face teste de inteligenta, cu exceptia situatiilor in care trebuiesc rezolvate probleme de matematica intr-un ritm rapid. Acest lucru nu inseamna ca exista dificultati in intelegerea conceptelor matematice.

VII.Factorii care contribuie la starea de confuzie.
Oboseala, depresia si stresul cauzeaza cam aceleasi probleme pe care le-am enumerat mai sus....Ce poate fi mai stresant decat sa faceti fata SM si in acelasi timp sa va ocupati de lucru, copii, activitati locale, securitate financiara si sa nu uitati sa duceti gunoiul?
Deci...cum se face fata acestor probleme?
In primul rand, e poate o buna idee sa le definiti in functie de specificitatea lor. Un psiholog cu o buna intelegere a consecintelor fizice, psihologice si sociale a SM poate fi de un mare ajutor, atat in definirea lor cat si in rezolvarea lor. De multe ori ajutorul profesional la locul de munca e mai mult decat necesar pentru pastrarea locului si eficientei la locul de munca. De multe ori familiile cu membrii bolnavi de SM trebuie instruite pentru a sti cum sa se descurce cu ei. Trebuie sa inteleaga ca lucrurile pe care le vad fac parte din boala si nu reprezinta o atitudine intentionat nepasatoare si indiferenta.
In conluzie individul care are SM si probleme cognitive poate primi ajutor si consiliere in legatura cu situatiile de stres, depresie, perceptie si in legatura cu solutii despre cum se face fata bolii.
Pentru a face fata bolii e nevoie de INTELEGERE. Cei din jurul tau trebuie sa stie urmatoarele lucruri
Daca nu mai ai acelasi randament la lucru nu e din cauza ca te prostesti
Daca uiti ce ti-a spus partenerul de viata, nu e din cauza ca nu iti pasa
Daca porti sosete maro la pantaloni negri, nu e pentru ca nu te-ai iutita dupa cele negre ci pentru ca pur si simplu nu le-ai gasit
Daca nu poti tine sirul discutiilor la o intrunire, nu e din cauza ca nu-ti pasa sau nu te intereseaza
Daca nu poti lua o decizie repede, asta nu inseamna ca esti nehotarat
Daca nu poti bate pe oricine la un Quizz cu intrebari asta nu inseamna ca esti prost
Daca nu poti sa-ti exprimi tot timpul setimentele si ideile, nu inseamna ca nu le ai.

Material tradus, Ireland MS Society
Tot ce ati citit sunt doar recomandari si va trebui inainte de orice decizie sa va consultati cu medicul de familie sau neurologul d-voastra.

VOM REVENII CU ALTE INFORMATII UTILE.

Contactati-ne la E-mail: onouaviata@yahoo.com

newlifesm@xnet.ro ;

Tel: 07234.316.752

Corespondenta:

str.Oituz,nr.2,cod postal:330176,Deva,jud.Hunedoara

Inapoi sus

Sponsori: